‘President moet besluit nemen over Trismonument’
24 Jul 2013, 10:00
foto
Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is verantwoordelijk voor de monumentenzorg in Suriname.


De commissie Monumentenzorg wil dat het besluit voor het plaatsen van een monument ter herdenking van de Troepenmacht in Suriname (Tris), genomen moet worden door de president of de regering van Suriname. De commissie is ook van mening, dat voorafgaand aan een eventuele toestemming, “een gedegen historisch onderzoek dient te worden ingesteld en dat niet zonder meer van mag worden uitgegaan dat het Fort Zeelandia en de Troepenmacht in Suriname een gedeeld verleden hebben.”

Een eventueel monument hoeft dus niet per se opgericht te worden op het complex van het Fort Zeelandia. Er is over deze kwestie onduidelijkheid ontstaan.

In de beschikbare briefwisseling tussen het ministerie van Defensie, de Commissie Monitoring opzet Trismonument en de Stichting Triscontacten wordt aangehaald, dat de president toestemming heeft gegeven, echter kan niet worden aangegeven waarvoor. De commissie is van oordeel, dat indien daar sprake van is, de president waarschijnlijk slechts heeft aangegeven dat er een monument in Suriname mag worden opgericht, maar niet dat het op het complex van het Fort Zeelandia mag komen te staan.

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is formeel verantwoordelijk voor de monumentenzorg in Suriname. De commissie geeft in een bericht aan van oordeel te zijn, dat toestemming voor het plaatsen van een dergelijk monument, zowel het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, het ministerie van Defensie als de Stichting Triscontacten overstijgt en dat het de president of de regering is die nadrukkelijk toestemming moet verlenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May