Suralco zal IGAB niet dulden in concessiegebied Nassau
24 Jul 2013, 06:00
foto


Suralco is onaangenaam verrast dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen een deel van zijn concessie uitgegeven heeft aan IGAB NV. Het gaat om de Nassau Plateau Bauxietconcessie. Suralco heeft dit schriftelijk kenbaar gemaakt aan de bewindsman. Starnieuws verneemt dat Suralco dinsdag een onderhoud heeft gehad met de leiding van het bedrijf. Vertegenwoordigers van IGAB zeiden dat ze niet wisten dat een deel van de concessie in het gebied van Suralco was.

IGAB kwam erachter dat er een overlapping is toen nader onderzoek gedaan werd naar geologische informatie bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Suralco hoeft anderen niet te dulden op zijn concessie. De bauxietmaatschappij zal IGAB niet tegenwerken, maar ook niet dulden op het terrein dat wordt overlapt.

Illegale activiteiten
Suralco heeft in juni reeds aandacht van NH gevraagd toen in dit deel van het Nassau Plateau illegale goudmijnbouwactiviteiten worden ontplooid. Suralco heeft in dit gebied juist de mijnplannen reeds ontwikkeld. Er zijn ook maatregelen genomen voor de bescherming van endemische vissen.

Voor het mijnplan heeft het bedrijf reeds verklaringen van 'geen bezwaar' verkregen. De maatregelen zijn getroffen na een studie van drie jaar. Suralco zegt bezorgd te zijn dat goudexploratierechten over dit gebied dat reeds is toegekend aan het bedrijf, aan een derde is gegeven. Er is helemaal geen overleg hierover geweest. Suralco heeft een dringend beroep gedaan op de minister om de concessie uitgifte spoedig te herzien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May