Paus Franciscus groots verwelkomd in Brazilië
23 Jul 2013, 10:00
foto
Paus Franciscus begroet president Dilma Rousseff van Brazilië. (Beeld: BBC)


Tienduizenden Braziliaanse pelgrims hebben paus Franciscus gistermiddag begroet bij zijn aankomst in Rio de Janeiro. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn uitverkiezing tot hoofd van de katholieke kerk.

De eerste Latijns-Amerikaanse paus toerde in een open auto in Rio de Janeiro, waarna hij president Dilma Rousseff ontmoette op het paleis van de gouverneur van de staat.

Na zijn vertrek uit het paleis heeft de politie traangas afgevuurd om de protesten tegen zowel de overheid als de kosten van het bezoek uit elkaar te halen. De paus zal in Brazilië het festival van de rooms-katholieke Wereldjongerendag bijwonen. In een toespraak kort na zijn aankomst, spoorde de kerkelijke leider de jonge katholieken aan om "discipelen van alle naties te maken".

Jongste protest
"Ik kwam om jongeren afkomstig uit alle hoeken van de wereld te ontmoeten die zich aangetrokken voelen door de open armen van Christus de Verlosser ," zei hij bij het paleis van de gouverneur, verwijzend naar het beroemde enorme standbeeld van Jezus van Rio. "Ze willen een toevlucht vinden in zijn omhelzing, vlakbij zijn hart om zijn oproep duidelijk en krachtig te horen."

Ongeveer een uur na de welkomstceremonie, vuurde de politie granaten en traangas tegen de demonstranten buiten het paleis. Het was het jongste protest tegen wat de demonstranten omschreven als endemische corruptie bij de overheid in het hele land. Maar sommige waren ook ontevreden over de US$ 53 miljoen die uit het openbaar fonds worden uitgegeven voor het bezoek van de paus.

Chaotische taferelen
Ofschoon er weinig schade is aangericht en er enkele arrestaties waren, is het een vingerwijzing dat er nog steeds een reële mogelijkheid bestaat dat het bezoek van de paus kan worden overschaduwd door de politieke gebeurtenissen.

Paus Francis zag er ontspannen en joviaal uit toen hij in Rio de Janeiro werd gereden in een bescheiden familie auto, waarvan het raam was verbouwd en veiligheidsambtenaren worstelden om de menigte tegen te houden. Er waren chaotische taferelen toen zijn auto vast raakte in één van de beruchte files in de stad, nadat de bestuurder van de ‘pauselijke’ auto naar verluidt de verkeerde afslag nam en rijstroken miste die waren vrijgemaakt door de veiligheidsdiensten. Onmiddellijk verzamelden enorme menigten zich rond het voertuig in de hoop een glimp van paus Franciscus op te vangen.

Eenmaal in het centrum van de stad, stapte de paus over in een open Popemobile en zwaaide hij naar de tienduizenden in de straten. De kerkelijke leider is tot zondag in Brazilië, waar verschillende activiteiten voor hem zijn gepland. Hij zal ook de sloppenwijken bezoeken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May