Reparatie Platform moet ideologisch concept formuleren
23 Jul 2013, 04:00
foto
Armand Zunder, voorzitter 'Reparations Committee'


Het Suriname Reparatie Platform is door president Desi Bouterse aangewezen als de officiële Surinaamse vertegenwoordiger bij het Caricom Reparations Committee. Het platform moet een ideologisch concept formuleren waar alle landgenoten zich in kunnen herkennen. Bouterse gaf de opdracht na aankomst uit Trinidad en Tobago, waar hij de 34ste Caricom staatshoofdenvergadering had bijgewoond.

Het Suriname Reparatie Platform heeft informatie verstrekt over het slavernij vraagstuk en de wijze hoe in het Caribisch gebied en Suriname daarmee zal worden omgegaan. De Caricom heeft het vraagstuk van ‘Reparaties voor Genocide, Slavenhandel en Slavernij voor respectievelijk Inheemsen en nazaten van de Afrikanen, voor het eerst op de agenda van de staatshoofden geplaatst. Het initiatief hiertoe is uitgegaan van de minister-president van St. Vincent & the Grenadines, Ralph Gonsalves.

Routekaart
Premier Baldwin Spencer van Antigua and Barbuda heeft op de vergadering benadrukt, dat hij het reparatievraagstuk beschouwt als een intrinsiek en fundamenteel element van de ontwikkelingsstrategie van de Caribische gemeenschap. De erfenis van slavernij en kolonialisme in de Caribbean hebben in zijn optiek de ontwikkelingskansen van de regio disproportioneel verzwakt, staat in het persbericht.

De staatshoofden zijn op basis van consensus een routekaart voor reparaties overeengekomen. Afgesproken is, dat in iedere lidstaat een `National Reparations Committee` zal worden aangewezen. Zij hebben er tevens op gewezen dat de `Reparation Committees` dwars door de politieke verhoudingen in de diverse landen dienen te opereren en dat een nationaal draagvlak in deze onontbeerlijk is, willen wij dit traject tot een goed einde brengen. Ook is overeengekomen, dat de voorzitters van de nationale ‘Reparations Committees’ zitting zullen nemen in een ‘Caricom Reparations Committee’.

Taken
De minister-president van Barbados, Freundel Stuart is door de vergadering aangewezen als trekker van een groep van staatshoofden die deze 'Caricom Reparations Committee' politiek zal aansturen. In de politieke groep van staatshoofden hebben verder zitting de presidenten van Guyana, Haïti en Suriname evenals de regeringsleiders van Antigua and Barbuda, St. Vincent en Trinidad & Tobago.
De `National Reparation Committees` hebben als voornaamste taken:
1. Het ontwikkelen van activiteiten in de vorm van educatieve- en vormingsprogramma's. Insteek is hier, het vergroten van de kennis van alle Surinamers over bovengenoemde thema’s.
2. Netwerken met organisaties en groeperingen in het land, om het draagvlak voor reparaties te vergroten.
3. Netwerken met organisaties in de diaspora en in de regio, teneinde ook daar het draagvlak voor de beweging van Reparaties te vergroten.

Leden
De volgende personen hebben zitting in de ‘National Reparations Committee of Suriname’: Armand Zunder (voorzitter), Stanley Liauw A-Ngie (ondervoorzitter), Guno Rijssel, secretaris, Daniëlle Midellijn, (tweede secretaris), Orveao Read (penningmeester), Harold Taweroe (tweede penningmeester), Serena Holland, Edgar Loswijk, Marlyn Arron-Denz, Henry Ceder, Kenneth Gemerts, Agnita Jozefzoon, Fred Budike, Kenrich Cairo, Saskia Meiland en Rachael van der Kooye.

De Commissie heeft zes werkgroepen geïnstalleerd, te weten:
1. Research & Development o.l.v. Saskia Meiland
2. Communicatie o.l.v. Rachael van der Kooye
3. Educatie & Vorming o.l.v. Danielle Middellijn
4. Reparaties, voorlopig o.l.v. Armand Zunder
5. Business, Economie & Management voorlopig o.l.v. Armand Zunder
6. Internationale Relaties voorlopig o.l.v. Armand Zunder.

Het ligt in de bedoeling dat er door de `National Reparations Committee of Suriname` op korte termijn een Kennisinstituut, waaraan een expositieruimte zal worden gekoppeld wordt opgezet, staat verder in het perscommuniqué. Dit Kennisinstituut zal als werkarm en `awareness` centrum van de organisatie functioneren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May