Docenten middelbare scholen leren over gendergelijkheid
21 Jul 2013, 14:00
foto
Minister Soewarto Moestadja met een docent die de gendertraining heeft gevolgd. (Foto: Biza)


Het belang van gendergelijkheid voor een duurzame ontwikkeling van Suriname kan niet genoeg worden benadrukt. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken benadrukte dit bij de afsluiting van de basis gendertraining voor leraren vijf middelbare scholen.

De minister haalde het Ontwikkelingsplan aan waarin staat dat 'gendergelijkheid een kwestie van mensenrechten is. Deze kan slechts bestaan wanneer mannen en vrouwen hetzelfde niveau van macht beleven, wanneer de verschillende rollen die zij spelen en het werk dat zij doen gelijk worden gewaardeerd en wanneer beiden in gelijke mate kunnen bijdragen aan en profiteren van politieke, economische, sociale en culturele ontwikkeling'.

Kennis nodig
Om gendergelijkheid goed te laten doordringen tot iedereen, is het volgens Moestadja nodig dat mensen kennis dragen hierover. De opgedane kennis kan ervoor zorgen dat de leerkrachten en leerlingen van de scholen die aan de basis gendertraining hebben meegedaan, zelf kunnen beslissen op welke wijze zij hun bijdrage willen leveren om gendergelijkheid te bereiken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, met name het Nationaal Bureau Genderbeleid heeft een leidende rol in verder ontwikkelen, uitvoeren en uitdragen van het nationaal genderbeleid. Op grond hiervan is de verantwoordelijkheid voor de spreiding van kennis die gender en gendergelijkheid aangegaan. Het Nationaal Bureau Genderbeleid heeft er bewust voor gekozen om scholen te betrekken. "Scholen zijn het medium bij uitstek is om gendergelijkheid te verkondigen".

Docenten van Mr. dr. J.C de Miranda Lyceum, de scholengemeenschap Lelydorp, het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs 1, Scholengemeenschap Tamanredjo en VWO 4 hebben meegedaan aan de training. Maggie Schmeitz heeft de training verzorgd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May