Koning Filip is zevende Belgische koning
21 Jul 2013, 12:00
foto
Koning Filip en zijn vrouw Mathilde hebben het toegestroomde volk vanuit het balkon van het koninklijke paleis begroet. (Foto: AFP)


Na een emotionele troonsafstand van zijn vader Albert II is kroonprins Filip beëdigd als de nieuwe Belgische koning. De Oxford-en Stanford-opgeleide, getrainde luchtmacht piloot nam in een ceremonie in het parlement de eed af als de zevende koning van het land.

Met een warm applaus warm heeft de 53-jarige koning Filip beloofd de grondwet te handhaven. België heeft een constitutionele monarchie, waarin de koning een grotendeels ceremoniële rol speelt.Een van de taken van de monarch is om te proberen constitutionele crises op te lossen.

In zijn laatste toespraak vóór de ondertekening van het aftredingsbesluit, zei de 79-jaar-oude koning Albert dat zijn land een "bron van inspiratie" voor Europa moet blijven. Hij benadrukte zijn wens dat België - verdeeld tussen het Nederlands-sprekende noorden en het Franse zuiden - verenigd blijft. Het aftreden van koning Albert heeft te maken met zijn slechte gezondheid. Hij is bijna 20 jaar koning geweest en is afgereden op de nationale feestdag van België.

Emotionele en intellectuele kwaliteiten
In een kleurrijke ceremonie met trompet fanfare en kanonschoten, heeft Filip de eed afgelegd in de drie officiële talen van het land - Nederlands, Frans en Duits.Het is een herinnering aan de delicate politieke taak die hem te wachten staat - proberen te bemiddelen over de kloof tussen het Franstalige Wallonië en Nederlands sprekende Vlaanderen, waar de steun voor de onafhankelijkheid snel is toegenomen.

Tijdens de ceremonie in het koninklijk paleis in Brussel, zei de voormalige vorst tegen zijn zoon: "Je hebt alle emotionele en intellectuele kwaliteiten om ons land goed te dienen." Hij bedankte het publiek van ongeveer 250 hoogwaardigheidsbekleders en politieke leiders "voor alles wat u tijdens mijn bewind heeft bereikt".

Ex-koning Albert bedankte ook zijn vrouw, Paola, voor de steun die zij hem tijdens zijn bewind had gegeven, en werd op zijn beurt bedankt door premier Elio Di Rupo voor zijn diensten aan zijn land. Di Rupo heeft de politieke macht in de 183-jaar-oude parlementaire democratie.

Albert II omhelsde vervolgens zijn zoon en ondertekende de officiële papieren voor de troonsafstand, waarmee zijn bewind eindigt. De troonsafstand van koning Albert komt slechts drie maanden nadat koningin Beatrix van het naburige Nederland afstand deed van de Nederlandse troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May