Aantal goederen van lijst 'pre shipment controle' gehaald
21 Jul 2013, 00:00
foto


Een aantal producten is niet meer onderworpen aan pre-shipment inspection. Dit is gebeurd door het ministerie van Financiën, na evaluatie. Het bedrijfsleven heeft zorgpunten kenbaar gemaakt over de inspectie vóór verscheping van goederen door het Zwitserse bedrijf SGS. De bezwaren worden onderzocht door een 'steering commissie' die de werkzaamheden van SGS moet coördineren en de trainingsbehoefte van de douane in kaart moet brengen. Over alle zorgpunten die aangedragen worden, brengt de commissie advies uit.

Financiën heeft een eerste evaluatie gepleegd. Starnieuws verneemt dat het ministerie werkt aan verbetering en opheffing van alle stagnaties. De beschikking die president Desi Bouterse heeft getekend, wordt na evaluatie gewijzigd. Het bedrijfsleven had aangegeven dat goederen duurder zullen worden. Ook de vakbeweging is bezorgd hierover. Samen met de koers van de US dollar die omhoog is gegaan, worden de goederen en diensten nog duurder.

Controle verplicht
De pre-shipment inspection is ingegaan op 17 juni. Importeurs zijn verplicht hun import documenten aan te bieden aan SGS voor controle alvorens de verscheping kan plaatsvinden. Deze periode duurt achttien maanden. Intussen zal de douane getraind worden om de documenten op hun juistheid te kunnen toetsen na het vertrek van SGS. Financiën stelt dat de SGS de taken van de douane niet zal overnemen, maar dat zij er is voor de ondersteuning.

Financiën blijft erbij dat de 'fysieke controle' in het buitenland niet kostenverhogend kan werken. De kosten van de exporteurs in het buitenland zijn reguliere afhandelingskosten. "De regering wil met deze maatregel ook niet anders dan een rechtvaardiger concurrentieklimaat creëren. Het probleem van onderfacturering en belastingontduiking is ons allen bekend", stelt Financiën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May