Voorbij de Kostgrond; Roman over leven in Suriname
20 Jul 2013, 15:00
foto


Henry wordt als Surinaamse jongen geboren in Nederlands-Indië, maar groeit op in Suriname en vertrekt als hij zestien is naar Nederland, omdat daar - volgens zijn vader - de toekomst ligt. Zijn vader zou zelf, vanwege zijn liefde voor het land, Suriname nimmer de rug toekeren. Vanwaar de onbegrensde liefde voor deze opoffering? Wilde hij zijn kinderen het lot besparen op te groeien in een omgeving waar de herinnering aan de slavernij dwars door de samenleving loopt, of komt het door het verleden, waar hij nooit over sprak, omdat alleen de toekomst telde, of is het misschien de geboortegrond? Als Henry de voormalige plantages langsgaat, krijgt hij onderweg een telefoontje uit Holland.

Suriname is tot de onafhankelijkheid in 1975, meer dan driehonderd jaar een kolonie geweest van Nederland, waarvan ruim tweehonderd jaar een plantagekolonie onder slavernij. Het land is vijf maal groter dan Nederland en telt ruim een half miljoen inwoners. In Nederland leven zo’n 350 duizend Surinamers

Henk Schenkers (1948) is in Nederlands-Indië geboren en heeft zijn jeugd doorgebracht in Suriname. Inmiddels woont hij alweer bijna vijftig jaar in Nederland. Hij heeft drie zoons die in Nederland geboren zijn. Dit verhaal heeft hij geschreven uit eerbied voor zijn ouders, maar vooral ook uit liefde voor de kinderen die na hen komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May