Linscheer: 'OGS heeft steeds gekozen voor overleg'
21 Jul 2013, 10:10
foto
Illegale goudzoekers bezig in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/IamGold.


De commissie Ordening Goudsector (OGS) zegt dat van begin af aan gekozen is om overleg te hebben met goudzoekers. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de ordening van de goudsector, zegt Melvin Linscheer, voorzitter van het Beleidsteam van de commissie ‘Ordening Goudsector’, aan Starnieuws. Hij vindt het jammer dat er kleine groepen zijn, die steeds doorgaan ondanks alle maatregelen die getroffen zijn. Over de situatie te Nieuw Koffiekamp waar onder leiding van de politie is opgetreden, is met alle partijen uitvoerig gesproken en naar oplossingen gezocht, zegt Linscheer.

"Feit is dat de concessiehouders in de gelegenheid moeten zijn het volle genot te hebben van het gebied dat zij conform de regels tot ontwikkeling hebben gebracht", stelt Linscheer. Hij merkt op dat Rosebel Gold Mines/IamGold in deze geen enkele blaam treft. "Als we kijken naar de community activiteiten van het bedrijf, hoeveel de afgelopen jaren aan middelen ter beschikking gesteld is aan de Surinaamse samenleving, in het bijzonder het Koffiekamp gebied, dan zouden we niet ontevreden mogen zijn. Ik praat dan niet over belastingen en andere gelden die aan de overheid betaald moeten worden", zegt Linscheer.

In samenspraak terrein uitgekozen
Linscheer zegt dat de OGS ook wel begrip heeft dat de goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp "een stukje van de cake willen hebben". Hij merkt op dat in het gebied dat ter beschikking is gesteld, staatsmiddelen zijn gebruikt om infrastructuur aan te leggen. Dit terrein is in samenspraak met Makamboa, de organisatie van de goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp, uitgekozen. Alle betrokkenen waren ook nadrukkelijk aanwezig bij de officiële handelingen, ook het traditioneel gezag.

"Het is jammer dat sommige politici nu roepen dat "er geen goud is in het gebied en dat er een andere plaats toegewezen moet worden, zonder dat een behoorlijk verkenningstocht en onderzoek heeft plaatsgevonden". Intussen heeft OGS met een belangrijk deel van de betrokkenen gesproken.Tijdens deze gesprekken is aan hen duidelijk gemaakt dat het gedrag op de bewuste dag onacceptabel is en dat wet en recht voor een ieder geldt op Surinaams grondgebied. "Maar wij blijven bereid om te blijven praten met alle Surinamers". Linscheer merkt op dat OGS de verantwoordelijkheid heeft om toch in overleg te blijven met de goudzoekers. "En ik benadruk dit omdat het storend is om steeds te vernemen, ook van politici tegen beter weten in, dat er geen overleg is met de sector".

Voor komende week was er al een krutu gepland met omliggende dorpen over het mijnen in de nabijheid van de stuwdam en de hulpdammen. Suralco heeft diverse malen aangegeven dat er grote problemen ontstaan, omdat de dammen verzwakt worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May