Assemblee zet stappen vooruit verbetering staatsbegroting
20 Jul 2013, 02:00
foto


De Nationale Assemblee heeft samen met deskundigen van verschillende ministeries, 's Lands Accountant Dienst (CLAD) en de Rekenkamer zich gebogen over een totale vernieuwing van de staatsbegroting. Het hoofddoel is te komen tot een efficiëntere opstelling met een betere uitvoeringscapaciteit binnen de ministeries.

“Wat we nu hebben is een comptabiliteitswet uit de koloniale periode", zegt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De begroting is niet gericht op controle van de uitgaven, is niet efficiënt en er is geen sprake van een ontwikkelingsbegroting, constateert Simons. De ervaring de afgelopen jaren is dat er steeds meer kritiek komt vanuit het parlement, vooral van de oppositie op hoe begrotingen worden samengesteld en de uitvoeringscapaciteit op de ministeries.
Maar ook de ministeries ondervinden grote problemen in de uitvoering. Vaak worden beleidsvoornemens wel op de begroting gebracht, maar zijn er geen middelen of versterkte instituten om de beleidsvoornemens te realiseren. “Het is dan makkelijk om kritiek te leveren wat ook de plicht is van het parlement, maar het mag niet daarbij blijven”, meent Simons.

Fouten en corruptie voorkomen
Het parlement is het vorige jaar begonnen met een serie discussies en trainingen. Vrijdag is de laatste uit een sessie van vier delen gehouden. Het ging om een complete evaluatie van het begrotingssysteem. Simons zegt dat in de toekomst de begrotingen transparant uitgevoerd moeten worden met goede richtlijnen, maar ook dat fouten en corruptie voorkomen kunnen worden.

Econoom Satcha Jabhar die de trekker is van dit project, zegt dat na deze sessie er nog een tweede zal volgen. Dit is het inventarisatie gedeelte. Wanneer alles heel duidelijk en helder is, kunnen we daar wat aan doen”, stelt zij. Zij legt uit dat de CLAD en de Rekenkamer bij uitstek inzicht hebben op het financiële beheer van de Staat en dat die hun bevindingen zullen delen. In augustus en september zal worden vastgesteld welke regels, wetten en instructies moeten worden aangepast en toegepast om aan het einde van het jaar een hogere efficiëntie te hebben en een beter zicht op het financieel gebeuren van de overheid.

Simons merkt op dat dit slechts een initiatief is van het parlement. Het traject zal samen met de regering worden doorgelopen. Nadat de evaluatie is gepleegd en in augustus een algemeen beeld is, wordt uiteindelijk een verslag opgemaakt dat aangeboden wordt aan De Nationale Assemblee voor behandeling. Het is de bedoeling dat er een nieuwe wet komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May