DNA krijgt herziene versie ontwerpwet Opvanginstellingen
20 Jul 2013, 08:00
foto
Ook de Stichting Bureau Dak- en Thuislozen valt onder de ontwerpwet Opvanginstellingen.


De herziene versie van de ontwerpwet Opvanginstellingen ligt sinds 12 juli op het bord van De Nationale Assemblee voor behandeling. President Desi Bouterse heeft de parlementsvoorzitter schriftelijk gevraagd de ontwerpwet houdende vaststelling van de regels betreffende het exploiteren van instellingen voor opvang van personen, die op 7 december 2009 was ingediend voor behandeling, in te trekken. Ter vervanging daarvan heeft hij de herziene versie gestuurd met de bijbehorende Memorie van Toelichting.

Degenen die worden opgevangen door derden zijn veelal afhankelijk van de zorg die aan hen wordt besteed en zijn daardoor kwetsbaar, staat in de Memorie van Toelichting. Exploitatie van een opvanginstelling door een rechtspersoon en exploitatie van een opvanginstelling door een natuurlijke persoon, komen in het land voor. Het aantal opvanginstellingen is door de steeds groter wordende sociaal-maatschappelijke nood, toegenomen. Deze groei neigt tot wildgroei die een bedreiging kan gaan worden voor het welzijn van de personen die er worden opgevangen, wordt de ontwerpwet toegelicht.

In de ontwerpwet Opvanginstellingen wordt een kader gecreëerd waarbinnen een goede zorg kan worden geboden en draagt de overheid ook haar steentje bij in het ledigen van de sociaal-maatschappelijke nood in de gemeenschap. Met dit wetgevingsproduct wordt getracht de meest noodzakelijke vereisten voor het adequate beheer van opvanginstellingen en het bieden van goede en voldoende zorg te waarborgen. Het accent ligt op de bescherming van de doelgroep en de bevordering van het welzijn van de doelgroep.

Er zijn regulerende maatregelen opgenomen waardoor de exploitatie van de instellingen voor opvang worden verbonden aan een registratieplicht in het Landelijk Register Opvanginstellingen. Om ingeschreven te worden, moet eerst worden voldaan aan de bepalingen die zijn gesteld in de wet. Er zal een assistentieprogramma worden ontwikkeld door de overheid, in deze het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, dat ertoe moet leiden dat de instellingen worden ondersteund om aan de kwaliteitsstandaarden zoals bij wet bepaald, te voldoen. Het programma geldt vooral voor de opvanginstellingen die er al zijn. Binnen het hulpprogramma is financiële en technische ondersteuning opgenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May