Protocol Unasur met 35 stemmen aangenomen
18 Jul 2013, 19:35
foto


Met algemene 35 stemmen is het aanvullende protocol horende bij het verdrag van Unasur vandaag goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Hiermee wordt de democratie in de Zuid-Amerikaanse landen verder versterkt. Coalitie én oppositie benadrukten dat dit een vooruitgang is. Diverse assembleeleden hadden wat kanttekeningen geplaatst waaraan verder gewerkt moet worden door de staatshoofden van Unasur.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken merkte op dat door het protocol het verdrag beter tot zijn recht komt. De beleving van de democratie heeft stappen vooruit gemaakt. Assembleelid Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) merkte op dat de democratie naar staatshoofden toe versterkt is, maar het volk moet zich ook volledig beschermd weten. Dat komt nog niet goed tot uiting in het protocol, maar het gaat om een verbetering.

Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS) haalde aan dat het Unasur-verdrag op 23 mei 2008 is getekend. Suriname is een van de oprichters. Hij zei dat het goed is om vast te stellen dat de toenmalige president Ronald Venetiaan de koers van integratie in de regio al had ingezet. Met het protocol dat nu aangenomen is, zullen de integratie en democratie naar een hoger niveau worden getild.

De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, merkte op dat het hem goed stemt dat het protocol met meer dan twee derde meerderheid is aangenomen. Het gaat om een nationaal belang. Venetiaan zei dat de aanname van het protocol een felicitatie waard is. Hij haalde aan dat dit een opdracht is aan de regering en het volk van Suriname om de democratie in Suriname en in Zuid-Amerika te bewaken, bevorderen en versterken. In de toekomst moeten er verdere verbeteringen worden aangebracht. President Desi Bouterse neemt in augustus de voorzittershamer van Unasur over.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May