Rosebel geeft duidelijkheid over optreden tegen goudzoekers
18 Jul 2013, 15:45
foto
Het afgebrande voertuig in Nieuw Koffiekamp.


Rosebel Gold Mines/Iamgold gaat in een persbericht uitgebreid in op de confrontatie woensdagavond in het concessiegebied. De ongeregeldheden vonden plaats in het dorp Nieuw Koffiekamp.

Rosebel deelt het volgende mee:
Al geruime tijd opereren illegale goudzoekers in verschillende mijnen in het concessiegebied van Rosebel. De eerste helft van dit jaar liet een sterke toename van de activiteiten van de illegale goudzoekers zien. Opvallend is dat een aantal van de goudzoekers zich nu ook agressiever opstelt tegenover de politie en medewerkers van Rosebel. Het bedrijf heeft aangegeven dat de illegale activiteiten van de goudzoekers de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten hinderen, een gevaar vormen voor de veiligheid van de goudzoekers en medewerkers van Rosebel en tevens ernstige schade toebrengen aan het milieu door gebruik van kwik.

Harde kern
Vanwege de verhoogde activiteiten van de illegale goudzoekers, is sinds juni de Commissie Ordening Goud Sector (OGS) met politie ondersteuning permanent aanwezig op de Rosebel concessie. Zij zijn aanwezig om de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten van Rosebel te garanderen en om de Rosebel mijnen vrij te houden van illegale goudzoekers.

Een harde kern van illegale goudzoekers is de afgelopen twee maanden vooral actief in de Roma mijn van Rosebel. Deze goudzoekers zijn hier aanwezig met zwaar materieel (o.a. graafmachines, pompen) en voeren de illegale mijnactiviteiten in georganiseerd verband uit. In de afgelopen twee maanden heeft de OGS/ politie-eenheid deze illegale goudzoekers tot 5 keren toe gesommeerd het gebied te verlaten. De ongeregeldheden van woensdagavond vonden plaats, nadat de politie er uiteindelijk toe is overgegaan deze harde kern van illegale goudzoekers uit het gebied te verwijderen. Zij hebben zich vervolgens tegen de politie en het bedrijf gekeerd.

Niet zelf opgetreden
Als gevolg van de situatie hebben twee medewerkers van Rosebel noodgedwongen uren doorgebracht in de woning van de kapitein van Nieuw Koffiekamp. Zij werden in hun bewegingsvrijheid gehinderd door de groep goudzoekers en konden niet terugkeren naar hun werkplek. Onder begeleiding van de politie-eenheid is dit later wel gebeurd. De illegale goudzoekers hebben tijdens de actie het voertuig van de medewerkers in brand gestoken. Tevens is schade toegebracht aan een bus van Rosebel.

Rosebel benadrukt dat het bedrijf niet zelfstandig tegen de illegale goudzoekers kan optreden en dat dit de taak van de overheid is. De overheid heeft ondersteuning geboden onder andere door de permanente aanwezigheid van de OGS / politie-eenheid in het Rosebel gebied. De huidige actie om de illegale goudzoekers uit het gebied te verwijderen, wordt door de politie geleid.

Inzetten voor goede relatie
Rosebel heeft over de afgelopen jaren goede relaties met de omliggende dorpen opgebouwd, inclusief Nieuw Koffiekamp. Het overgrote deel van deze gemeenschap is bereid om mijnactiviteiten te ontplooien in het gebied dat de overheid specifiek voor kleinschalige mijnbouw heeft aangewezen. De harde kern echter, verzet zich hiertegen en is niet bereid te vertrekken uit het Rosebel gebied waar zij de afgelopen periode actief is geweest.

Op dit moment is het relatief rustig in het gebied. De politie is aanwezig en belast met het herstellen van de orde. De politie en security personeel van Rosebel gaan door met het verwijderen van het zwaar materieel van de illegale goudzoekers uit de Roma mijn. Het bedrijf heeft in samenwerking met de politie extra maatregelen getroffen om de veiligheid van haar medewerkers en continuïteit van de bedrijfsactiviteiten te garanderen. Rosebel zal zich blijven inzetten om de goede relatie met de omliggende gemeenschappen te behouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May