Situatie Rosebel Gold Mines en goudzoekers geëscaleerd
17 Jul 2013, 23:05
foto


De constante verwijdering van illegale goudzoekers op de concessies van Rosebel Gold Mines/Iamgold is woensdagavond compleet uit de hand gelopen. Nadat de goudmaatschappij met gewapende manschappen de gouddelvers verraste, uit het gebied verdreef, werden ook nog de machines en ander materieel van de gouddelvers vernietigd.

De verdreven mannen uit het Koffiekamp gebied trokken naar hun dorp. Iamgold stuurde een delegatie naar het dorp om met de mannen te praten. Daar liep de situatie compleet uit de hand en werd een van de voertuigen van de maatschappij als vergelding in brand gestoken door de woedende gouddelvers.

Situatie explosief
Communicatie coördinator van Iamgold Esther Wielzen bevestigt tegenover Starnieuws dat er zich een incident heeft voorgedaan, maar zegt voorlopig geen detail informatie te kunnen geven. Zij hoopt donderdagochtend een compleet verslag te kunnen geven over het gebeurde. Intussen hebben de gouddelvers contact opgenomen met enkele parlementariërs die afkomstig zijn uit het binnenland, onder wie Ronny Asabina van de BEP en Marinus Bee (ABOP/A Combinatie). Bee is nog bezig informatie te verzamelen over de situatie.

Volgens Asabina verkeren de mannen in een zeer verhitte en agressieve situatie en zijn zij van plan zich te wreken om de vernietiging van hun materieel. “Het zou nu niet raadzaam zijn met meer gewapende mannen op deze mannen af te gaan”, zegt Asabina.

Nog agressief
Wielzen zegt dat Rosebel Gold Mines/Iamgold al zo lang geconfronteerd is met illegale goudzoekers op de concessie van de maatschappij. Zij zegt dat het een zaak is van de overheid ervoor te zorgen dat de concessie vrij is van deze illegalen. Zij bevestigt niet dat de gewapende manschappen door de overheid zijn gestuurd of door Iamgold. Ook kan zij niet precies zeggen of op dit moment de situatie weer onder controle is. Volgens Asabina is dat niet het geval gezien de verhitte situatie onder de illegale gouddelvers.

Asabina zegt dat de handeling van de gouddelvers niet valt goed te praten. “Er zijn andere mogelijkheden om te protesteren, maar als we ons kunnen verplaatsen in de belevingswereld van deze mannen, kan ik wel begrijpen wat hun hiertoe heeft gedreven”, zegt de parlementariër.

Duurt te lang
Asabina zegt dat het veel te lang duurt,voordat de staat de beloofde zone aan de mannen in het gebied toewijst. Hen was een gebied toegezegd van 8000 hectare waar zij met toestemming van Iamgold naar goud konden zoeken. Hiervoor zijn volgens Asabina duidelijke afspraken gemaakt tussen partijen. Bij het tekenen van de nieuwe uitbreidingsovereenkomst zijn acht concessies van Iamgold teruggegaan in de boezem van de staat zoals is afgesproken.

“Die concessies bedragen veel meer dan 8000 hectare. Ik ben daarom zeer verbaasd te vernemen dat eerst het toegezegde gebied was teruggebracht naar 7000 hectare en nu heb ik pas weer vernomen dat het zelfs is teruggebracht naar 4750 hectare.
Asabina zegt dat de illegale goudzoekers ervan uitgaan dat Iamgold in hun leef- en woongebied een concessie heeft zonder dat zij daar iets over te zeggen hebben. “Eigenlijk kan je zeggen dat zelf het dorp in het concessiegebied ligt. De situatie moet niet langer zo blijven en de regering moet snel de gemaakte afspraken nakomen om erger te voorkomen”, zegt Asabina.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May