Dijk Alkmaar wordt ultimo 2014 opgeleverd
18 Jul 2013, 03:00
foto
Minister Rabin Parmessar geeft het startsein voor de dijk van Alkmaar. (Foto: Raoul Lith)


Minister Rabin Parmesar heeft in Alkmaar het startsein gegeven voor een 1.8 km lange dijk, die gaat lopen van Alkmaar tot Montresor aan de linkeroever van de Commewijnerivier. Dit gebeurde woensdag in bijzijn van collega Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbheer en districtscommissaris Ingrid Karta-Bink. De dijk moet eind volgend jaar af zijn.

Ravi Patadin, directeur van het bedrijf Illaco, belast met de directievoering, zegt dat dit project wat wateroverlast betreft in Commewijne het moeilijkste is wat het bedrijf heeft meegemaakt. Gedurende de jaren zijn er allerlei noodmaatregelen getroffen. Patadin is blij dat er aan een structurele oplossing komt na al die jaren.

Twee delen
Het project zal in twee delen aangepakt worden. In het gedeelte van Almaar tot Nijd en Spijt zal vanaf de oever tot 45 meter de rivier in, stortstenen geplaatst worden. “Ook moet gezorgd worden voor de aansluiting met bestaande sluizen” vertelt Patadin. De bestaande sluizen zullen ook hersteld worden zodat de ontwatering geregeld kan worden. Een andere uitdaging is Alkmaar, waar de rivier het smalst is, met een diepte van 14 meter. Het ander deel, van Nijd en Spijt tot Montresor wordt op de oude dijk (80 km landinwaarts) gewerkt met de natuurlijke begroeiing. Andere uitdagingen in Commewijne zijn de slappe grond en de slappe oevers, maar met alle expertise moet uiteindelijk een goed stuk veilig terrein achter de dijk komen te staan.

“Veel mensen hebben de hoop al jaren opgegeven dat er een oplossing zou komen. Vorig jaar zijn er verschillende signalen geweest dat de dijk moest komen. Er waren minimal drie dambreuken en een geheel ingestorte waterkerende dam” zei districtscommissaris Ingrid Karta-Bink. Zij gaf aan dat al bij de installatie van de minister van OW ze hem vroeg hoge prioriteit te geven aan de dijk. Volgens Bink is er in Commewijne een positieve ervaring, als gekeken wordt naar de activiteiten van Openbare Werken die in uitvoering zijn. “Laat het niet bij een startsein blijven, we willen die dijk zien”.

Verhuizen noodzaak
Voor het project is het belangrijk dat het in een keer doorgaat, daarom was het fysiek verhuizen van de mensen belangrijk. “Het was een noodzaak om de gezinnen te compenseren om het algemeen belang te dienen. Dat is u te besparen van de stijging van het water en de dijk te bouwen”, zei Steven Relyveld. Vijf families zijn gecompenseerd geworden voor hun grond.

Volgens Parmessar wordt er in totaal 7.5 miljoen euro geïnvesteerd in de dijk. Hoewel het project duur is, is het noodzakelijk, benadrukte hij. Als er eerder aan was begonnen zou het goedkoper zijn geweest en veel leed hebben bespaard, gaf hij aan. Hij is echter blij met de wijze waarop diverse personen hebben gewerkt aan de voorbereidingen voor de start van dit project.

De dijk zal gebouwd worden door MNO Vervat en moet eind 2014 opgeleverd worden en “geen dag later”, zei de minister. Hij hoopt zelfs dat het op 25 november als cadeau aan de samenleving gegeven kan worden, uiteraard zonder ons extra geld te kosten benadrukte hij. Hij zal echter geen compromissen doen op de kwaliteit van het werk en vertrouwt volledig in de directievoering. Parmessar zegt dat alleen nog maar een Tsunami het proces kan verstoren.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May