Persvrijheid ter discussie in DNA
17 Jul 2013, 00:00
foto
Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front maakt zich zorgen over persvrijheid.


In De Nationale Assemblee is dinsdag een korte maar heftige discussie ontstaan over de vraag of de persvrijheid in Suriname wel of niet in gevaar is. Doelend op een bedreiging van programmamaker Wayne Telgt op radio Apintie, vindt Radjkoemar Randjietsingh van de oppositionele Nieuw Front fractie, dat de persvrijheid wel degelijk in gevaar is.

“Met veel zorg en verdriet merken we dat wat op incidenten lijkt, nu structureel begint te worden. Mediawerkers, programmamakers en journalisten worden bedreigd. Lijnen lopen tot naar hogere sferen in het land. Het wordt tijd dat de minister van justitie komt uitleggen wat er gebeurt in het land en wat de regering zal doen om het recht van vrije meningsuiting te garanderen”, zei Randjietsingh.

Insinuerende uitspraken
Dit was aanleiding voor zijn collega fractieleider in de coalitie, Ricardo Panka, om afkeurend hierop te reageren. Panka zegt het jammer te vinden dat met deze uitspraken de indruk wordt gewekt als zou in Suriname de persvrijheid in gevaar zijn. De uitspraken noemt hij insinuerend. “Dat mag niet. Ik verwijs naar de laatste verklaring van de Surinaamse Vereniging van Journalisten en de gesprekken die zijn gevoerd met de buitenlandse organisatie”, zei Panka. (Het International Press Institute was in april in Suriname waar onder andere gesproken is over persvrijheid). Panka zei erbij dat Suriname nog niet is waar het wezen moet als het om bescherming van de persvrijheid gaat, maar dat er stappen worden ondernomen.

“Suriname is een veilig land, zeker voor wat betreft de journalistiek. Wij staan achter de oproep dat te consolideren, maar laten wij het op een correcte manier doen en niet suggereren dat dit het algemeen beeld is, want dan gaat u ons niet achter u vinden. We hebben persvrijheid en moeten het behouden en uitbreiden”, stelde Panka. De assembleevoorzitter vond het raadzaam deze discussie te stoppen. Het lid Ronald Venetiaan van de Nieuw Front fractie riep Panka nog toe, “laten we geen namen noemen van personen aan wie je het niet meer kan vragen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May