Belastingbetaler en overheid financieren per 2014 zorgsysteem
16 Jul 2013, 02:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali en minister Alice Amafo in gesprek met leidinggevenden van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. (Foto: Raoul Lith)


Vijf jaar van nu af, zal een compleet nieuw zorgsysteem in functie moeten zijn. Het systeem zal drie belangrijke componenten bevatten. Een algemene ziektekosten verzekering gelijk voor alle burgers, een algemene pensioenregeling, ook voor degenen die niet bij de overheid werken en een algemene verplichte minimumloon met nadruk op het bedrijfsleven.

Deze drie componenten zijn nu in voorbereiding. Op 1 januari 2014 moeten de algemene ziektekosten verzekering en de algemene pensioen regeling al in werking treden. Wat het minimumloon betreft, worden nog gesprekken gevoerd. Over vijf jaar moet het systeem feilloos in elkaar zitten.
Vicepresident Robert Ameerali besprak enkele details van dit zorgsysteem maandag met de leiding en ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Dit ministerie zal bij het tot stand komen van deze zorgsystemen een belangrijke rol gaan vervullen.


Ameerali zei in het KKF-gebouw waar de meeting plaatsvond, dat is gebleken dat dit ministerie door de jaren heen ervoor gezorgd heeft dat veel burgers gegarandeerd zijn van belangrijke sociale voorzieningen. Zo goed dat verzekeraars het systeem van het ministerie hebben gebruikt om te voorkomen dat de rekening van die kosten door hun betaald moesten worden.

Ameerali kondigde aan dat er met de intrede van de drie systemen een complete opschoning zal plaatsvinden. Belangrijk bij alle drie systemen is dat vanaf 2014 zowel de burger als de werkgever, overheid en particulier, ervoor zullen moeten zorgen dat het complete zorgsysteem financieel in stand wordt gehouden. Ameerali legt uit dat het er om gaat dat Suriname een verzorgingssysteem zal hebben waar elke Surinamer, arm of rijk, vanaf zijn geboorte tot zijn zestiende jaar en daarna na zijn zestigste jaar verzekerd is van kwalitatieve, gelijkwaardige, gezondheidszorg en een redelijk pensioen. “Daar gaan we als overheid en zij die belasting betalen voor zorgen”, zegt de vicepresident.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May