Pokigron en Atjoni radeloos door gebrek aan elektriciteit
16 Jul 2013, 00:00
foto
De havenplaats Atjoni


Het dorp Pokigron en de havenplaats Atjoni zijn nu iets langer dan twee weken verstoken van elektriciteit. Beide plaatsen draaien op lichtmotoren. De overheid moet daar, net als bij andere plaatsen in het binnenland, zorgen voor dieselbrandstof. Assembleelid Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) en ressortraadslid Anthony Jeroe zeggen aan Starnieuws zeer bezorgd te zijn. De leerlingen van de zesde klas maken woensdag toets en kunnen hun lessen niet optimaal leren.

“We zijn al twee weken bezig te bellen met de Dienst Elektriciteitsvoorziening. Steeds wordt gezegd dat de diesel zal worden bezorgd, maar we zitten nog altijd in het donker”, zegt Jeroe. Jabini benadrukt dat president Desi Bouterse water en elektriciteit topprioriteit vindt. Volgens de parlementariër heeft de Dienst Elektriciteitsvoorziening de boodschap duidelijk niet begrepen.

Ernstig gedupeerd
Ook de politiepost te Pokigron is in het donker. Volgens Jeroe is dit een gevaarlijke situatie. Gedetacheerde Leerkrachten van de voj-school te Pokigron en de basisschool te Atjoni dreigen de school te sluiten. De school, hun huizen en ook het opvangcentrum waar kinderen uit omliggende dorpen blijven, hebben geen elektriciteit. Jabini zegt dat de situatie niet bevorderlijk is. Hij hoopt dat zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden.

De ongeveer 500 gezinnen van Pokigron, willen af van elektriciteit via dieselmotoren. “Wij zijn moe om steeds te bedelen om brandstof en alle ongemakken die deze vorm van elektrificatie met zich meebrengt. Iedereen bij ons is bereid te betalen voor elektriciteit, maar er wordt niets gedaan om daarin structureel te voorzien”, zegt Jeroe. Jabini merkt op dat de dorpen normaal acht tot tien vaten diesel kregen volgens de goedgekeurde begroting. Deze is nu teruggedraaid tot vijf vaten. Dit is volgens hem nauwelijks genoeg voor twee weken.

Oponthoud
Cereso San A Jong van de Dienst Elektriciteitsvoorziening, bevestigt dat er nog geen brandstof is geleverd aan enkele dorpen. Volgens hem is er een oponthoud in het proces. “De financiële stukken moeten getekend worden, pas dan kunnen we de brandstof leveren”, zegt hij. San A Jong zegt te begrijpen dat de situatie nijpend is. “De administratieve afhandeling van zaken moet echter afgewacht worden.”

Jeroe en Jabini benadrukken dat het voor de schoolkinderen een ramp is om in de repetitieperiode en de toetsperiode hun lessen te leren. “De situatie is echt niet te dragen, ik en alle anderen zijn moe van het bellen en contact maken met de Dienst Elektriciteitsvoorziening. Ook de operator van de lichtmotoren belt steeds zonder resultaat, dus stap ik nu naar de media om het bekend te maken, misschien gebeurt er iets”, zegt Jeroe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May