Carifesta wordt groot spektakel met internationale allure
12 Jul 2013, 19:00
foto


Een lasershow, een gymnastrade en een vuurwerkspektakel zijn enkele van de hoogtepunten bij de opening van Carifesta XI in augustus. Het presidentieel paleis zal dienen als decor tijdens het evenement.

Dit deelde Ivan Graanoogst, voorzitter van de Carifesta XI Host Country Management Committee mee. Op een persconferentie vandaag werd een tipje van de sluier gelicht over de geplande activiteiten en is uitgebreid informatie verschaft over de stand van zaken rondom het kunst- en cultuurfestival dat een internationaal karakter krijgt.

Hard gewerkt
"We hebben nog niet alles in kannen en kruiken", zegt Graanoogst aan Starnieuws. "Maar we werken erg hard om de deadline van 31 juli te halen. Het officiële programma zal dan ook bekend zijn. "Er wordt met man en macht gewerkt om locaties op te knappen, te renoveren en om te bouwen. Er zal daar niet alleen opgetreden worden maar ook gasten worden opgevangen. "De Memre Boekoe kazerne wordt momenteel aangepakt. Daar zullen er honderden mensen in ondergebracht worden", illustreerde Graanoogst. Het Will Axwijck Sportcentrum wordt omgebouwd tot Youth Village. "Het enige waar de gasten zelf voor zorgen is heen en terug vliegen, eten en performen. Suriname zorgt voor de rest", geeft Graanoogst aan.

Er worden gasten verwacht uit dertig landen. 26 landen hebben zich al officieel aangemeld. Daar zitten er niet alleen leden van de Caricom en Unasur bij: China, Indonesië, Zuid-Korea en India maken zich ook op voor het festival.

Bijzondere momenten
Graanoogst noemt enkele bijzondere optredens "die je absoluut niet mag missen en dus massaal bezocht moet worden: een martial arts spektakel van Shaolin Monks uit China, een show van de Ballet Bacoulou uit Haïti, Wycleff Jean, de National Steel Symphony Orchestra uit Trinidad & Tobago, Tropicana uit Cuba." De organisatie is verrast geworden door de onverwachte grote deelname van Argentinië. In Paramaribo alleen zullen op meer dan twintig locaties activiteiten zijn. Er zal ook worden opgetreden in de open lucht op hoeken en in malls.

Ook het binnenland wordt aangedaan. Apura, Pikin Slee, Snesi Kondre en Nieuw Aurora zijn enkele van de plaatsen waar er 'community festivals' gehouden zullen worden. Graanoogst deelt mee dat de mensen met een beperking ook aan hun trekken zullen komen tijdens de Carifesta. "De president heeft ons op het hart gedrukt om deze groep tegemoet te komen. Er zullen bussen ingezet worden om hen op te halen en af te zetten. We doen er alles aan om ze zoveel mogelijk te laten meemaken."

Meer informatie
De organisatie gaat de komende tijd frequenter een media optreden doen om de samenleving op de hoogte te houden en voor te bereiden op het festival. Met lesbrieven worden leerlingen en studenten kennis bijgebracht.

Graanoogst rekent op de steun van samenleving. "Laten we beseffen dat we gastheren en gastvrouwen zijn. Het begint bij een schone stad. Laten we de artiesten welkom heten en massaal gaan kijken." Op 27 juli wordt een voorproefje gegeven. Er zal op het Onafhankelijkheidsplein een pre-Carifesta gehouden worden.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May