Sasur nog altijd beschermer muziekauteursrechten
13 Jul 2013, 12:00
foto


Raadsman Edward Naarendorp zegt dat Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) nog altijd verantwoordelijk is om op te treden tegen muziekgebruikers. Dit ondanks het vonnis van de rechter die besloten heeft dat de intrekking van de beschikking beoordeeld moet worden in een bodemprocedure.

“Wij hebben contracten met muziekauteurs. We kunnen nu geen contracten sluiten en licenties aangaan met muziekgebruikers, maar we kunnen de rechter wel vragen tegen hen op te treden”, zegt Naarendorp. Volgens de jurist is de intrekking van de beschikking waarmee Sasur opereert tegen elk nationaal belang en dient slechts een eng belang van een kleine groep in de samenleving. “Op basis van de wet alleen kan toestemming worden verleend middels een staatsbesluit dat muziekwerken gebruikt mogen worden. Daarvoor moet wel betaald worden en de beschermer van die rechten is Sasur”.

In beroep gaan
Over het vonnis van de rechter zegt Naarendorp dat Sasur hiertegen in beroep gaat. “De aard van deze zaak kan alleen in een kort geding worden beslecht”, meent de advocaat. Volgens hem heeft de rechter onder druk van de grote publieke opinie tegen Sasur, gekozen voor de weg van de minste weerstand en de zaak verwezen naar een bodemgeschil. Er is moed voor nodig van de rechter om op vragen van Sasur de intrekking van de beschikking ongedaan te maken. Maar er moet een beslissing genomen worden in nationaal belang.

Naardendorp zegt dat hiermee weer eens wordt bevestigd dat Suriname een pariastaat is, waar er geen respect en geen bescherming is voor auteursrechten en intellectuele eigendommen . “Het is dan ook niet vreemd dat in Suriname heel wat sites geblokkeerd zijn of in beperkte mate toegankelijk zijn, met de mededeling dat de rechten in Suriname niet zijn beschermd. Dit is het resultaat van uitgebreide roof in ons land”, zegt Naarendorp.

Niet Sasur zorgt voor onrust
De Sasur-advocaat zegt dat het niet Sasur is die zorgt voor onrust in de samenleving. “Sasur heeft nog nooit voor onrust gezorgd. Het zijn de media, de muziekgebruikers die als piraten rustig verder willen gaan om te roven wat van een ander is”, stelt Naarendorp.

De raadsman zegt dat de media zo graag de muziekgebruikers de gelegenheid geven de samenleving verkeerd voor te lichten over de gang van zaken en zeker nu met het vonnis van de rechter. "Wij moeten dan er achter aan komen om te proberen die rommel op te ruimen met de kans dat met die publieke opinie dat moeilijk gaat, zoals elke keer weer het geval, wanneer Sasur aan de orde is. Nu is het dat zij onder het mom van onrust in de samenleving hun belang veilig stellen om rustig door te kunnen gaan met stelen”, zegt Naarendorp.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May