Statistici onontbeerlijk voor bevolkingsinformatie
11 Jul 2013, 08:00
foto


Statistici in elk land over de hele wereld leveren een belangrijke bijdrage aan het verstrekken van meer, betere en tijdige informatie over bevolkingsgerelateerde problemen en zorgpunten voor de nationale en in sommige gevallen internationale overheidsinstellingen zoals de Verenigde Naties (VN). Het is vandaag Wereld Bevolkingsdag.

Door het VN-initiatief ‘het Wereld Programma betreffende Volks- en Woningtellingen 2010’ hebben 202 landen een landelijke volkstelling uitgevoerd in de laatste acht jaren. In dit proces is ongeveer 90% van de wereldbevolking geteld, zegt het Algemeen Bureau voor e Statistiek (ABS) in een persbericht.

Zwangerschap is het thema voor Wereld Bevolkingsdag vandaag. De United Nations Population Fund (UNFPA) wil de bewustwording over dit onderwerp verhogen “in de hoop een wereld te creëren, waarin elke zwangerschap gewenst is, elke bevalling veilig is en het potentieel van elke jeugdige wordt vervuld.”

Volledig inzicht
Statistici zijn van enorm belang voor alle vormen van bevolkingsonderzoek. Hun bijdrage begint met de planning, ontwikkeling en uitvoeren van nationale census en gaat verder met de verwerking en analyse van de resultaten. Overheidsinstellingen en private onderzoekers maken gebruik van de gegevens van deze volkstellingen om de groei en migratie trends te bepalen. Volkstellingen geven ook de vergrijzing van de bevolking en de voortgaande verstedelijking aan. Op basis van de gegevens van volkstellingen kunnen nieuwe vraagstukken worden geïdentificeerd en kunnen plannen worden gemaakt voor andere bevolkingsgerelateerde problemen. Uiteindelijk worden overheden en particuliere groepen in staat gesteld om te voldoen aan de behoeften van hun burgers of regio.

“Deze waardevolle bijdragen van statistieken en statistici van de wereld zorgen ervoor dat onze landen als individuele staten en als leden van de VN volledig inzicht krijgen in de ontwikkeling van onze bevolking,” zegt directeur Iwan Sno van het ABS. “Deze kritische kennis wordt gebruikt door de nationale regeringen en de VN om inzicht te krijgen in de huidige en toekomstige behoeften van haar burgers en om plannen te ontwikkelen en uit te voeren om aan deze groeiende en veranderende behoeften te voldoen.”

Het ABS neemt samen met bijna 2.100 andere organisaties in 124 landen deel aan het Internationale jaar voor de Statistiek De nadruk hierbij ligt op de bijdragen van statistici om de voortdurende groeiende wereldbevolking te kwantificeren. Eveneens wordt beoogd om het begrip van de kracht en de invloed van statistieken in alle aspecten van de samenleving bij het publiek te bevorderen en om statistiek als vak onder de middelbare scholieren en universiteitsstudenten te laten koesteren. Wereld Bevolkingsdag wordt elk jaar op 11 juli georganiseerd door de UNFPA, waarbij er telkens een thema wordt gekozen om een prioritair zorggebied te markeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May