Renusha Gajadin, de knapste van het hele land
10 Jul 2013, 06:00
foto
Renusha Gajadin, de beste van het hele land. (Beeld:
René Gompers)


"Ik had een beetje verwacht de beste van de school te zijn maar niet van het hele land", glimlacht Renusha Gajadin (17) verlegen. Zij is met 67 punten, vier tienen en drie negens, de best geslaagde op VWO-niveau. Zij verbreekt het record van 65 punten vorig jaar gehaald door Divya Hardwarsing. De meisjes zijn leerlingen geweest van het Mr. Dr, J.C. de Miranda Lyceum.

"Het voelt geweldig aan. Echt", zegt een zichtbaar blijde Renusha. "Maar het is niet zo makkelijk gegaan", gaat ze nuchter verder. "Het heeft heel veel planning, inzet, en offers gekost om dit te bereiken. Ik heb heel vaak moeten kiezen tussen studeren en fun hebben. Mijn ouders hebben constant gewaakt over mijn vorderingen op school". Renusha heeft haar deelname aan de Natuurkunde Olympiade in Denemarken laten schieten. Ze zat al in de selectie en was het grootste deel van de toetsen al doorgekomen. Bij de laatste toets zwaaide ze af om zich volledig te kunnen storten op de eindexamens. "Het was dus achteraf bekeken een heel goede keus geweest", knikt de tiener serieus. Zij heeft voor de vakken Wiskunde 1, Wiskunde 2, Natuurkunde en Biologie een tien gehaald. Zij scoorde 'lager' voor Scheikunde, Engels, Nederlands. Daar haalde zij negens voor.

Wil arts worden
Renusha is een fervent schaakster en gaat vaak zwemmen met haar vader. De gitaar is haar favoriete muziekinstrument. "Maar volgens mij ben ik al vergeten hoe je moet spelen hoor want ik was zo bezig met studeren", lacht ze. Gelukkig hebben de huisdieren niet geleden onder de studie. Die krijgen op tijd de aandacht. "Ik wil arts worden. Ik heb altijd al mensen willen helpen. Ik wil de basis hier doen en als ik me wil specialiseren ga ik naar het buitenland als het niet anders kan."

Vader Radjes Gajadin, ondernemer en sporter, ziet zijn dochter al als arts functioneren. Hij is vaker haar 'patiënt' geweest vertelt hij. "Of ik nou een schrammetje heb, een grotere wond, of me verkeerd bewogen heb, biedt ze altijd hulp. En als ze niet direct weet wat te doen, gaat ze op internet informatie zoeken. In die tussentijd mag niemand aan mij komen. Zelfs de arts in huis niet." Renusha's tante is arts. Haar moeder is bachelor in Biologie en geeft les op het Miranda Lyceum. Zij begeleidde haar dochter, hielp haar met plannen en tijdschema's maken.

Voorbeeld voor anderen
Vader Gajadin hoopt dat veel meer jongeren de technologie die ze in handen hebben zullen aanwenden voor schoolzaken. "BlackBerry, Ipad en wat dan ook, het hoeft helemaal niet afleidend te zijn als je gebruik maakt van de mogelijkheden om aan informatie te komen en schoolwerk te doen."

Renusha is heel gelovig. Zij bidt elke ochtend en avond, bezoekt de mandir tenminste één keer in de maand en houdt op elke jaardag een 'katha'. "Ik bid om zegen voor mijn familie vrienden en mij. Ik vraag ook om wijsheid om altijd goede keuzes te kunnen maken", vertelt ze.
De beste van 2013 hoopt dat haar record anderen ertoe zal bewegen om het te evenaren of te verbreken. Zij gaat ervan uit dat met een beetje moeite het wel haalbaar zal zijn. "Wees optimistisch en ga ondanks alles voor je doel. Soms voelt het alsof je het al bereikt hebt omdat je er onbewust al naar toewerkt. Daarom juist moet je niet opgeven en gaat die droom werkelijkheid worden."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May