IMF verwacht mogelijke daling inkomsten 2014
10 Jul 2013, 00:30
foto


De economische groei zal in 2013 waarschijnlijk aanhouden, maar in 2014 kan deze vertragen door de dalende olie- en goudprijzen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noteert de afgelopen drie jaar een 'opmerkelijke vooruitgang' die Suriname geboekt heeft.

Het IMF-Team voor Suriname heeft zijn jaarlijkse consultatiebezoek afgerond en de bevindingen gepubliceerd. De IMF-deskundigen benadrukken de handhaving van een sterke en stabiele groei en de modernisering van de publieke sector, stelt de Centrale Bank van Suriname in een persbericht.

Het IMF-team concludeerde dat de dalende olie- en goudprijzen, de sterke loonstijging in de publieke sector en de stijging van andere categorieën overheidsuitgaven sinds eind 2012 hebben geleid tot een begrotingsprobleem. Volgens de IMF-deskundigen waren de begrotingsmaatregelen van de regering noodzakelijk om de stabiliteit en de groei van de economie te handhaven. Ook het monetaire beleid vonden zij passend voor de huidige omstandigheden. Het team verwelkomde de voorzichtige aanpak van de Centrale Bank van Suriname, die klaar staat om het beleid te verstrakken als dat nodig is om de stabiliteit van de economie te beschermen.

Belangrijke stappen
De IMF-delegatie prees de overheid voor de geplande invoering van een modern Sovereign Wealth Fund, dat zal helpen om de schommelende begrotingsinkomsten te stabiliseren. Ook zal dit fonds helpen om de impact op Suriname van schommelingen in olie- en goudprijzen op de wereldmarkten te minimaliseren en langetermijnbesparingen voor het land te realiseren. Het team deed aanbevelingen voor verdere begrotingsmaatregelen die op de lange termijn een anker zullen vormen voor zowel de begroting als de economie.

Het IMF-team verwelkomde de aanhoudende inspanningen om het toezichthoudende kader te versterken, vooral in de monetaire en financiële sectoren. De experts van het IMF noteerden de voortgang die is geboekt bij de uitgebreide hervormingen van zowel het begrotingsproces als het uitgavenbeleid, de hervorming van het douanestelsel, en de uitgebreide belastinghervormingen die momenteel worden voorbereid. Het team verwelkomde ook de overheidsplannen voor indirecte monetaire beleidsinstrumenten en prees de voortgang van de substantiële agenda voor de verbetering van de veerkracht van de financiële sector. Ook de stappen die gedaan zijn voor een beter ondernemingsklimaat, worden belangrijke stappen genoemd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May