Gratis verzekering dekt niet alle kosten
07 Jul 2013, 08:00
foto


De gratis verzekering van kinderen tot 16 jaar en 60-plussers dekt niet alle medische kosten. Ook zijn er beperkingen op specialistische behandelingen. Neurochirurgie wordt net als oogchirurgie voor maximaal SRD 5000 per verzekerde per jaar vergoed. Voor hart- en vaatchirurgie wordt maximaal SRD 15.000 betaald en de kosten voor een pacemaker worden voor 50% vergoed. Ook voor nierdialyse is er een beperking van SRD 15.000 per jaar. Wie in het Psychiatrisch Centrum Suriname moet worden opgenomen, zal jaarlijks zes weken gedekt krijgen.

Per jaar mag een 60-plusser maximaal 60 ligdagen in de derde klas liggen, op basis van het pakket dat overeengekomen is tussen Self Reliance en de overheid. Thuiszorg voor deze categorie verzekerden kan na overleg tot drie maanden per jaar worden vergoed. In het Longpaviljoen mag iemand maximaal 90 dagen gratis liggen. Een psycholoog wordt vijf behandelingen per jaar toegestaan, na verwijzing door een huisarts of psychiater. Tien behandelingen voor een fysio- of ergotherapeut zijn gedekt. Een logopedist mag tien behandelingen verrichten en een diëtist drie. Er zijn tal van beperkingen in het pakket opgenomen.

Uitsluitingen
Lang niet alles waarvoor medische behandeling nodig is wordt gedekt door de Basis Zorgverzekering Self Reliance. Kosten die gemaakt worden die te maken hebben met zelfdoding of een poging hiertoe, worden niet vergoed. Deze kosten worden wel gedekt door het Staatsziekenfonds en een on- en minvermogenkaart van Sociale Zaken.

De mensen die gratis verzekerd zijn, moeten de kosten voor vaccinatie zelf betalen. Medische kosten door overmatig gebruik van alcohol, drugs of door roekeloos gedrag worden eveneens niet betaald.
De verzekering is per 1 juli ingegaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan de medici gevraagd om alle patiënten tot zestien jaar en 60-plussers te registreren en te behandelen. Mensen die bij SZF verzekerd zijn, komen niet in aanmerking hiervoor. Op dit moment gaat het om een voorlopige registratie. Kinderen die al verzekerd zijn bij het SZF via hun ouders krijgen ook formulieren om mee te nemen naar huis. Die zullen weer uitgefilterd worden. De kosten voor deze verzekering komen ten laste van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May