Venezuela is bereid Snowden asiel te geven
05 Jul 2013, 22:32
foto


President Nicolas Maduro van Venezuela heeft besloten de Amerikaan Edward Snowden asiel te verlenen. Dit maakte hij vrijdagavond bekend tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de viering van de onafhankelijkheidsdag van Venezuela. Maduro was prominent aanwezig op de Unasur-top in Bolivia, waar ook president Desi Bouterse aan deelnam.

Maduro zei dat Snowden in het vaderland van "Simón Bolívar en Hugo Chávez vrij van de imperialistische Noord-Amerikaanse vervolging kan leven". Unasur heeft heftige kritiek geleverd op de VS en Europese landen die de president Evo Morales van Bolivia uren aan de grond hebben gehouden. Hij kreeg geen toestemming om boven het grondgebied van diverse landen te vliegen bij terugkeer naar zijn land uit Rusland.

Ook president Daniel Ortega van Nicaragua is bereid Snowden asiel te verlenen, "indien de omstandigheden het toelaten". Snowden heeft meer dan 25 landen al politiek asiel gevraagd. De meeste Europese landen hebben zijn aanvraag afgewezen. De Amerikaaan is al twee weken op de luchthaven in Moskou. De Amerikanen dachten dat Morales hem naar Bolivia smokkelde. Zijn toestel is doorzocht, maar Snowden was niet aan boord. In het document vragen ze de regeringen van Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje om hun handeling uit te leggen en publiekelijk excuses te maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May