Iamgold heeft al aanbiedingen in 'area of interest'
06 Jul 2013, 02:00
foto
Area of interest van Iamgold


Goudmaatschappij Iamgold heeft nu al van concessiehouders in de 'area of interest' aanbiedingen gekregen om een overeenkomst te sluiten. Iamgold General Manager Tom Ohrling, zegt dat deze worden bekeken, maar dat alles afhankelijk is van het proces dat in samenspraak met de overheid moet worden afgewikkeld. In het interessegebied zijn er personen en bedrijven die tegen bepaalde voorwaarden hun concessie kunnen afstaan aan Iamgold.

Legal & Corporate Manager van Iamgold, Sharmila Jadnanansing zegt dat voorop moet worden gesteld dat de mijnbouwwet in samenspraak met de overheid een belangrijke basis is voor het sluiten van een deal met de concessiehouders.
Volgens Jadnanansing kan het zes tot zeven jaar duren voordat de maatschappij besluit dat er redenen zijn om haar interesse in een particuliere concessie om te zetten in een optieovereenkomst. Behalve dat de mijnbouwwet de basis is, moet rekening mee worden gehouden dat mogelijke deals niet met Iamgold worden gesloten, maar met de joint venture met de Staat Suriname. Ook zal in die optieovereenkomsten het principe worden gehanteerd van 70 procent participatie voor de goudmaatschappij en 30 procent voor de staat Suriname.

Lang proces
Voordat besloten wordt dat er een optieovereenkomst wordt aangegaan met een concessiehouder, komt eerst een proces waarbij de gunstige geografische ligging van de concessie wordt vastgesteld. Daarna volgt een periode van exploratie, die volgens Jadnanansing zeven jaren in beslag kan nemen. Pas dan komt na evaluatie en interne samenspraak binnen Iamgold het besluit of er een optiedeal gesloten kan worden met een concessiehouder in het interessegebied.

Jadnanansing zegt dat zij nu niet precies kan zeggen hoe zo'n overeenkomst er uit zal zien. De joint venture waarvan het Surinaams bedrijf nog moet worden opgericht, zal daar de voorwaarden voor moeten vaststellen. “Er moet rekening mee worden gehouden dat niet alles in dat gebied in aanmerking komt voor een optieovereenkomst”, zegt Jadnanansing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May