Iamgold noteert in 2012 nettowinst van US$ 210,9 miljoen
05 Jul 2013, 17:00
foto
De aandeelhoudersvergadering van Iamgold. Van links naar rechts: Gordon Stothart, executive vicepresident, vicepresident Robert Ameerali, Sharmila Jadnansingh Manager Legal & Corporate Affairs en General Manager Tom Ohrling.


Iamgold, Rosebel Gold Mines, heeft over het productiejaar 2012, na aftrek van belastingen, een nettowinst geboekt van US$ 210,9 miljoen. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van US$ 655,7 miljoen, terwijl er in totaal US$ 142 miljoen is geïnvesteerd.

De goudproductie bedroeg het afgelopen jaar 402.000 troy ounces. Aan de Staat Suriname is US$ 167,4 miljoen afgestaan. Ruim US$ 11 miljoen meer dan in 2011. Dit bedrag is opgebouwd uit inkomstenbelasting, loonbelasting, royalty’s en dividend. Minister Jim Hok van Natuurlijke hulpbronnen zegt dat gezien de cijfers van de afgelopen jaren en de ontwikkeling van de goudprijs op de internationale wereldmarkt de regering best tevreden is met het geboekte resultaat. De maatschappij gaat dit jaar US$ 130 miljoen investeren, buiten de uitbreidingsplannen van de nieuwe mijn.

Goedkeuring
Op een algemene vergadering van aandeelhouders die vandaag is gehouden in de ballroom van hotel Torarica, is goedkeuring gegeven aan het jaarverslag van de goudmaatschappij. Na de vergadering kregen journalisten een presentatie over het verslag, de cijfers, hoogtepunten van 2012 en is er een prognose gemaakt over 2013. Ook de uitbreidingsdeal van Iamgold, waarvoor het bedrijf onlangs een contract heeft getekend met de Staat Suriname, is onder de loep genomen.

Manager Legal & Corporate Affairs van Iamgold, Sharmila Jadnanansing zegt dat in 2012 de Rosebel goudmijn voor 46 procent heeft bijgedragen aan de totale goudproductie van de multinational. Van de omzet van US$ 655,7 miljoen is 60 procent in de Surinaamse economie achtergebleven. Naast de eerder genoemde afdrachten aan de Staat, noemt zij ook indirecte schepping van werkgelegenheid en het stimuleren van het ondernemerschap, gemeenschapsontwikkeling en infrastructuur.

Iamgold heeft ten opzichte van 2011 US$ 69 miljoen meer geïnvesteerd in 2012. Het gaat dan om de installatie van een derde industriële molen, zwaar materieel voor de mijn, mijnexploitatie, andere uitbreidingsfaciliteiten en kapitaalinvesteringen. De directe productiekosten zijn met 9,5 procent gestegen dit komt door de hogere internationale olieprijzen, transport- en energiekosten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May