Unasur-top eist verklaring en excuses vliegincident Morales
05 Jul 2013, 13:13
foto
President Desi Bouterse (rechts) samen met staatshoofden van Unasur. (Foto: Globo.com)


De presidenten van Zuid-Amerikaanse naties hebben in Cochabamba, Bolivia in een gezamenlijke verklaring de acties tegen president Evo Morales verworpen. In het document vragen ze de regeringen van Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje om hun handeling uit te leggen en publiekelijk excuses te maken.

De staatshoofden die hun handtekening onder de verklaring hebben geplaatst zijn Nicolas Maduro van Venezuela, Cristina Fernandez van Argentinië, Jose Pepe Mujica van Uruguay, Rafael Correa van Ecuador en Surinames president Desi Bouterse. Behalve deze presidenten waren er ook vertegenwoordigers van andere Zuid-Amerikaanse staten aanwezig tijdens de bijzondere ontmoeting om de Boliviaanse leider te steunen.

Nadat de presidenten en delegaties gezamenlijk de schending van meerdere rechten van de Boliviaanse leider hadden afgewezen, hebben de staatshoofden hun standpunt over het vlieg-incident in een document vastgelegd. Een aantal van de leiders plaatste vraagtekens bij de effectiviteit van het werk van de contraspionage- en onderzoeksdiensten van de betrokken landen die hen ertoe heeft geleid een fout van deze omvang te begaan.

Op hetzelfde moment zoeken de staatshoofden rectificatie, verklaringen van de zaak en vragen ze om excuses voor de aanval op de inheemse Zuid-Amerikaanse Indiaanse leider. De handeling tegen Morales wordt beschouwd als een aanval tegen alle volkeren in de regio.

Neokoloniale praktijken
In de Cochabamba Verklaring spreken de staatshoofden over een flagrante schending van de internationale verdragen inzake vreedzame co-existentie, solidariteit en “samenwerking tussen onze staten”, misbruik en neokoloniale praktijken die nog bestaan op onze planeet in de XXI eeuw en het gebrek aan transparantie over de motivaties van beleidsbeslissingen die het vliegverkeer heeft verhinderd voor de Boliviaanse president en zijn vliegtuig.

Het vliegincident van Morales wordt aangetekend als een belediging voor alle Zuid-Amerikaanse naties. “De illegale spionage praktijken bedreigen de rechten van burgers en de vriendelijke co-existentie tussen de naties.” De Unasur-staatshoofden roepen de Verenigde Naties en regionale organisaties op om een uitspraak te doen over deze niet te rechtvaardigen en willekeurige gebeurtenis.



De volledige verklaring van Cochabamba, Bolivia kunt u hier downloaden
pdf-icon.gif Cochabamba_Declaration.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May