Vulkaan veroorzaakt vliegchaos in Mexico
05 Jul 2013, 09:30
foto
Het gerommel van vulkaan Popocatepetl zorgt voor veel vliegverkeersoverlast. (Foto: AFP)


Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben tientallen vluchten geannuleerd in Mexico-Stad uit vrees dat het vulkanisch as uit een rommelende vulkaan hun vliegtuigen zou kunnen beïnvloeden.

De luchtvaartmaatschappijen Delta en American hebben meer dan 40 vluchten naar de hoofdstad gecanceld.
De Popocatepetl vulkaan rommelt al het heel jaar en begon eerder deze week as en stoom te spuwen. Luchthavenautoriteiten hebben de startbaan open gehouden en zeggen dat de vulkaan geen gevaar vormt voor de vluchten. "Er is een zeer dunne aanwezigheid van as, die de activiteiten niet schaadt of de apparatuur beïnvloedt," vertelde een woordvoerder van de luchthaven aan het persbureau AFP.

'No-go zone'
De luchthaven zei dat US Airways, Delta, United, American en Alaska Airlines vluchten hebben geannuleerd als voorzorgsmaatregel. De gecancelde vluchten betreffen de routes naar Houston, Dallas, Denver, Phoenix, Chicago en Los Angeles.De Mexicaanse luchtvaartmaatschappijen blijven vliegen naar de luchthaven zoals gepland.

De autoriteiten hebben 11 kilometer ‘no-go zone’ rond de vulkaan vastgesteld. De vulkaan ligt 64 kilometer ten zuid-oosten van de luchthaven. Popocatepetl spuwt sinds mei as en een fontein van hete stenen. Het alarmniveau is voorlopig onder het evacuatieniveau ingesteld.

Er zijn donderdag meerdere bevingen rond de vulkaan gemeld, maar de ambtenaren zien geen onmiddellijke redenen om het alarmniveau te verhogen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May