Bolivia dreigt Amerikaanse ambassade te sluiten
05 Jul 2013, 07:30
foto
De Boliviaanse president Evo Morales (l) kreeg de steun van zijn Ecuadoraanse collega Rafael Correa (r) en anderen op een bijeenkomst in Cochabamba. (Foto: Reuters)


President Evo Morales heeft gedreigd de Amerikaanse ambassade in Bolivia te sluiten nadat zijn officiële vliegtuig uit het Europese luchtruim werd geweerd. Morales voelt zich gesteund door vier andere Zuid-Amerikaanse leiders.

De presidenten van de Unasur-landen zijn gisteren bijeen geweest in een spoedbijeenkomst om het vliegtuig-incident van Morales te bespreken. Het vliegtuig van het Boliviaans staatshoofd werd dinsdag gedwongen te landen in Oostenrijk nadat Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje hem weigerden te laten vliegen door hun luchtruim.

Er waren ongegronde vermoedens dat de Amerikaanse voortvluchtige Edward Snowden aan boord was. De Boliviaanse president beschuldigde Washington ervan dat hij de Europese landen onder druk heeft gezet om hem doorgang te weigeren.
"Mijn land zou niet aarzelen om de Amerikaanse ambassade te sluiten," zei Morales. "We hebben waardigheid, soevereiniteit. Zonder de Verenigde Staten, zijn wij politiek en democratisch beter af."

Amerikanen bekritiseerd
Zijn presidentieel toestel werd omgeleid op zijn terugreis van een bijeenkomst in Rusland, waar hij had gesuggereerd bereid te zijn om een asielverzoek van Snowden te overwegen. De voormalige CIA-functionaris zou zich hebben verschanst in de transitzone van de luchthaven van Moskou nadat hij details van een enorm Amerikaans controleprogramma had gelekt.

De presidenten van Argentinië, Uruguay, Ecuador, Venezuela en Suriname hebben de spoedtop over het vliegtuig geschil in de Boliviaanse stad Cochabamba donderdag bijgewoond. In een verklaring na de vergadering eisen de leiders een verklaring van Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje over hun acties. De Verenigde Staten van Amerika is niet genoemd in de verklaring, maar sommige leiders hebben de Amerikanen na de topontmoeting bekritiseerd.

Als dit was gebeurd met de president van de Verenigde Staten, zou het waarschijnlijk redenen zijn voor oorlog," zei Ecuadoraanse president Rafael Correa. "Ze denken dat ze het internationaal recht kunnen aanvallen, verpletteren en vernietigen."

Verontschuldigen
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Garcia-Margallo, zei vanmorgen op de staatstelevisie dat Madrid "geen enkele reden heeft om zich te verontschuldigen". Hij zei dat het luchtruim nooit is gesloten voor het vliegtuig van Morales. De vertraging in Oostenrijk heeft ertoe geleid dat de vlucht vergunning was verlopen en moest worden vernieuwd, legde hij uit.

Frankrijk heeft zich eerder verontschuldigd voor het vliegtuigincident en gaf de schuld aan "tegenstrijdige informatie". Het vliegtuig met Morales vertrok uiteindelijk woensdagochtend uit Oostenrijk en kwam woensdagavond aan in La Paz.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May