Wantrouwen en teleurstelling rond gunning Self Reliance
05 Jul 2013, 06:00
foto
De bedrijven die geoffreerd hebben. Self Reliance heeft twee offertes ingediend.


De vakbeweging heeft er aan meegewerkt dat het Nationaal Zorg Stelsel (NZS) gedeeltelijk in werking is getreden. Alleen hadden de vakbondsleiders, die deelnemen aan het Tripartiet Overleg, gewild dat het Staatsziekenfonds (SZF) belast zou worden met de uitvoering. Volgens Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties, zou er sprake zijn van manipulatie. Zijn collega Robby Berenstein van C-47 is genuanceerd. "Er zijn vragen die nog beantwoord moeten worden", zegt hij aan Starnieuws.

Het blijkt dat Self Reliance, waarmee de regering in zee is gegaan, twee offertes heeft ingediend. Er was verwarring over of eerst een offerte is ingediend en daarna een andere. "Waarom moesten er twee offertes worden ingediend?", reageert Hooghart wantrouwend. Hij vindt het een verkeerde beslissing dat "Self Reliance, vertegenwoordiger van het kapitaal", zich met een sociale verzekering bezig moet houden. Hooghart die in de raad van toezicht zit van SZF, vindt dat het staatsbedrijf alle infrastructuur heeft en kennis. Hij vindt het niet in de haak dat de verzekering van kinderen tot 16 jaar en 60-plussers door Self Reliance wordt gedaan.

Onduidelijkheden
Berenstein zegt dat hij ook veel tegenstrijdige informatie heeft gekregen. Bij verificatie blijkt dat Self Reliance tegelijk beide offertes in de bus heeft gedaan. Starnieuws verneemt dat alle handelingen gefilmd zijn. Op basis van de terms of reference heeft Self Reliance een offerte uitgebracht. Daarnaast heeft het bedrijf een 'optie II' ingediend met een uitgebreider pakket. "Dat was toch nergens voor nodig?", merkt Hooghart op. Iedereen moest hetzelfde doen, vindt hij.

Binnen het Tripartiet Overleg moet er nog duidelijkheid komen over diverse zaken. De vergadering die voor dinsdag gepland was is niet doorgegaan, omdat die dag president Desi Bouterse de eerste kaarten uitreikte op de Thomas van Aquinoschool, waar hij en zijn zoon Dino op school gezeten hebben. De leiding van het Tripartiet Overleg was daarbij ook aanwezig. Berenstein vindt dat er over en weer fouten zijn gemaakt. Uit het procesverbaal blijkt dat SZF niet het bedrag per persoon heeft ingevuld, maar de premie per maand. SZF heeft per persoon SRD 50 geoffreerd voor kinderen tot 16 jaar. Self Reliance vraagt SRD 50 per kind voor 80.000 verzekerden en SRD 48 per persoon bij een bestand van 100.000. Self Reliance vraagt voor 60 plussers SRD 200 per persoon, terwijl SZF met SRD 250 veel duurder is. "We wonen allemaal in Suriname en iedereen kent de informatie van SZF". Een heet hangijzer is ook dat Vivian Gordon, directeur van het kabinet van de vicepresident, ook deel uitmaakte van de gunningscommissie. Hij is lid van de raad van commissarissen bij Self Reliance. Ook al kan je objectief zijn, maar Berenstein vindt dat Gordon dan geen zitting in de commissie mocht hebben. Gordon ontkent tegenover Starnieuws dat hij lid is van de raad van commissarissen van Self Reliance.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May