Zuid-Amerikaanse presidenten in spoedtop bijeen
04 Jul 2013, 13:00
foto
President Morales gaat aan boord van een vliegtuig in Fortaleza, Brazilië. (Foto: Reuters)


Zes Zuid-Amerikaanse landen hebben zich tot dusver aangemeld voor een spoedbijeenkomst over de virtuele ontvoering van de Boliviaanse president Evo Morales. Het vliegtuig met de president aan boord werd dinsdag omgeleid via Oostenrijk, omdat er werd vermoed dat Edward Snowden aan boord zat.

De bijeenkomst vindt vandaag plaats in Cochabamba, in Bolivia. De presidenten uit Bolivia, Ecuador, Venezuela, Argentinië, Uruguay en Suriname hebben hun deelname verzekerd. Volgens Unasur, een samenwerking van 12 Latijns-Amerikaanse landen, zal de rest later besluiten over eventuele deelname aan de topontmoeting.

Morales moest, onderweg van Moskou naar Bolivia, een niet geplande tussenlanding maken in Wenen, omdat enkele landen in Europa hem geen toestemming gaven om door hun luchtruim te vliegen.

"Ontvoering"
Vermoed werd dat de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord van het regeringstoestel was. Dat bleek niet zo. In totaal verbleef Morales 13 uur op het vliegveld van Wenen. In Zuid-Amerika is met grote verontwaardiging op het incident gereageerd. Bolivia beschuldigt Europa van "ontvoering" van de president.

De Franse president Hollande heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Parijs spreekt over een vertraging bij het afleveren van de toelating om Frankrijk te mogen overvliegen. Er was verwarring over de eigenaar van het vliegtuig, luidt het. Vanzelfsprekend was het nooit de bedoeling om het presidentieel vliegtuig de toegang tot het Franse luchtruim te weigeren. Morales is altijd welkom in Frankrijk, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hollande zei onmiddellijk toestemming tot het Franse luchtruim verleend te hebben, toen hij wist dat enkel Evo Morales en zijn gevolg op het vliegtuig zaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May