Unasur bijeen voor vliegtuig-incident president Morales
03 Jul 2013, 18:20
foto
President Evo Morales op de luchthaven in Oostenrijk. (Beeld: BBC)


Het Zuid-Amerikaanse blok, Unasur, komt morgen bijeen in een spoed ministeriële bijeenkomst in Lima, Peru. Onderwerp is de handeling van Europese landen, die het presidentieel vliegtuig van het Boliviaans staatshoofd Evo Morales, geen toestemming gaven om te landen om bij te tanken.

De Unasur-naties zijn woedend en verontwaardigd dat het vliegtuig van Morales niet was toegestaan om dinsdag te landen in Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk. Het toestel moest uiteindelijk landen om bij te tanken in Wenen, Oostenrijk.

De Boliviaanse autoriteiten zeiden dat de landing hen werd geweigerd, omdat Europa het Boliviaanse staatshoofd ervan verdacht dat hij de Amerikaanse Prism-klokkenluider Edward Snowden aan boord van het toestel had.

Wereldwijd klachten indienen
De Boliviaanse regering heeft intussen laten weten dat zij een klacht bij de Verenigde Naties zal indienen nadat verschillende Europese landen hun luchtruim sloten voor het vliegtuig met Morales. "Als overheid, zullen we wereldwijd klachten indienen", zei vicepresident en waarnemend staatshoofd Alvaro Garcia, vandaag.

Het Boliviaanse vliegtuig, dat Morales naar huis bracht na een energie conferentie in Moskou, was gestrand op de luchthaven van Wenen enkele uren nadat Portugal, Frankrijk, Spanje en Italië weigerden om het toestel door hun luchtruim te laten vliegen.

"We hebben het over de president die tijdens een officiële reis na een officiële top wordt ontvoerd," zei de ambassadeur van Bolivia bij de Verenigde Naties, Sacha Llorenti Soliz.

In Cochabamba, Bolivia wordt ook een presidentiële top gehouden. President Desi Bouterse zal deze top bijwonen. Hij heeft vandaag besloten niet meer af te reizen naar de 34ste Caricom-top op Trinidad en Tobago.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May