Egyptisch leger schorst grondwet op
03 Jul 2013, 17:20
foto
Generaal Abdul Fattah Al-Sisi heeft gezegd dat de grondwet is opgeschort. (Beeld: BBC)


Het hoofd van het Egyptische leger is live op de televisie verschenen en heeft aangekondigd dat de grondwet is opgeschort. Generaal Abdul Fattah Al-Sisi was daarbij geflankeerd door religieuze en militaire leiders.

Hij zei dat de opperrechter van het gerechtshof de bevoegdheden van het presidentschap zal overnemen. De aankondiging van de legergeneraal betekent dat president Mohammed Morsi niet meer aan de macht is. Tegenstanders van Morsi op het Tahrir-plein in Caïro hebben de toespraak van Fattah Al-Sisi met luid gejuich verwelkomd.

De handeling van de legerfunctionaris volgt na vier dagen van massale straatprotesten tegen Morsi. Het ultimatum dat het leger had uitgevaardigd is vanmiddag verstreken. President Morsi had nadrukkelijk het ultimatum afgewezen.

Machtsvertoon
Televisiestations die behoren aan de partij van Morsi, de Moslim Broederschapspartij, gingen uit de lucht na de toespraak van de generaal. Op zijn Facebook-pagina sprak Morsi minuten na de toespraak van een “militaire coup”. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend.

De leider van de oppositie, Mohammed ElBaradei, zei in een korte verklaring dat de nieuwe weg bedoeld is voor nationale verzoening en een nieuwe start is van de revolutie van januari 2011.

Het leger is momenteel betrokken bij een machtsvertoon, dat zich uitstrekt over Caïro en de controle over de hoofdstad. Pantserwagens waren op weg naar de University of Cairo in Giza, waar één van de belangrijkste pro-Morsi demonstraties werd gehouden.

De tienduizenden anti-Morsi demonstranten in de straten van Cairo vieren “het aftreden” van Morsi met vuurwerk, dat de nachtelijke hemel verlicht. Elders in de stad schreeuwen de voorstanders van Morsi: “Nee tegen militair bewind”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May