Belgische koning Albert II treedt af
03 Jul 2013, 15:00
foto
Koning Albert II


De Koning der Belgen, Albert II, doet op 21 juli afstand van de troon. In een nationale televisietoespraak, zei de 79-jarige vorst dat hij zou aftreden ten gunste van zijn zoon, kroonprins Filip.

21 juli is de nationale feestdag van België. Koning Albert II zei dat zijn gezondheid het niet toelaat dat hij zijn plichten goed kan vervullen. “het is tijd om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen.”

Volgens de vorst is de 53-jarige Filip goed voorbereid om zijn opvolger te zijn. Tijdens de politieke impasse van België in 2010-2011, nam de koning de rol van bemiddelaar op zich. Volgend maand zou het 20 jaar geleden zijn dat koning Albert II werd gekroond.

Koninklijk schandaal
Eerder vandaag heeft koning Albert het kabinet geïnformeerd over zijn besluit. De Belgische premier Elio Di Rupo zal naar aanleiding van de aankondiging van de koning het volk toespreken.

Koning Albert werd op 9 augustus 1993 ingezworen als de zesde koning der Belgen. Hij werd vorst na de dood van zijn 62-jarige broer, koning Boudewijn. Koning Albert raakte verwikkeld in een groot koninklijke schandaal, waarbij wordt beweerd dat hij de vader is van een buitenechtelijke dochter, Delphine Boel. Zijn huwelijk met koningin Paola kwam onder zware druk te staan.

Deze kwestie is dit jaar weer op de voorgrond gekomen nadat Boel gerechtelijke stappen heeft ondernomen om te bewijzen dat ze de dochter is van de koning. In de media wordt gespeculeerd dat de beslissing van de koning om af te treden door het gerechtelijk proces is beïnvloed.

Constitutioneel
België heeft een constitutionele monarchie, waarin de koning grotendeels een ceremoniële rol heeft. Eén van de taken van de monarch is om te proberen constitutionele crises op te lossen.

Koning Albert heeft zijn gezag doen gelden bij de van politieke leiders tijdens de parlementaire impasse in 2010-2011. België had in die periode geen regering gedurende 541 dagen, nadat er geen duidelijke winnaar uit de bus was gekomen na de verkiezingen. Koning Albert heeft toen de politieke leiders adviezen gegeven voor de vorming van een regering.

De spanningen tussen de twee grote taalgemeenschappen van Vlaamse en Franse lopen soms hoog op. Deze hebben verschillende regeringen ten val gebracht en gezorgd voor frequente politieke instabiliteit. Respect voor de koninklijke familie, is echter één van de weinige factoren die de gemeenschappelijke kloof kruist.

De aankondiging van koning Albert komt slechts drie maanden nadat koningin
Beatrix van Nederland afstand deed van de troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May