Bottse ook geschokt over vergeving Nederland
03 Jul 2013, 11:30
foto
Rudie Bottse, voorzitter stichting 1 juli Keti Koti.


Net als Iwan Wijngaarde en Armand Zunder is ook Rudie Bottse van stichting 1 juli Keti Koti geschokt over dat president Desi Bouterse Nederland vergeeft voor het slavernijverleden. "Een president kan niet op een blauwe maandag dat zeggen, zonder met de doelgroep en andere structuren in het land te hebben afgestemd", zegt Bottse. Hij zal contact maken met de andere organisaties om een ferm standpunt te formuleren en dat onomwonden kenbaar te maken aan het staatshoofd.

Bottse merkt op dat op de 'Keti Koti Internationale wetenschappelijke conferentie' juist een motie is aangenomen in het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij. Hierin is opnieuw vastgelegd dat Nederland wandaden heeft gepleegd tijdens de slavernijperiode. Het gaat om misdaden tegen de menselijkheid. Van Nederland wordt geëist dat het zijn excuses aanbiedt voor de schandelijke daden.

Internationale rechtsmiddelen
Bottse merkt op dat Nederland slechts diepe spijt heeft betuigt en geen excuses heeft aangeboden. In de motie is vastgelegd dat het noodzakelijk is dat Nederland officiële excuses aanbiedt op de gangbare internationale wijze. "Indien Nederland weigerachtig blijft de officiële daad te stellen, internationale rechtsmiddelen moeten worden ingezet" om dit af te dwingen.

Stichting 1 juli Keti Koti ziet de officiële excuses van Nederland als een startpunt om uiteindelijk rechtvaardige partiële rehabilitatieprocessen in te zetten. In de motie is de opdracht gegeven om uiterlijk 8 juli deze zaken op correcte protocollaire wijze kenbaar te maken 'ter bestemder plekke'. De nazaten van de tot slaafgemaakten zijn niet te spreken over dat de president besloten heeft Nederland te vergeven. Deze handeling wordt als een principiële fout gezien en wordt als verraad beschouwd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May