Bouterse: Vorige hopman moet uniform en pet inleveren
03 Jul 2013, 08:00
foto
In artikel 12 van de statuten van de Boy Scouts staat dat de functie van hoofdverkenner (chief scout) aan de hoogste gezagsdrager van Suriname kan worden aangeboden.


Ex-chief scout Ronald Venetiaan maakt zich op om nationaal en internationaal zijn visie te geven over de voorgenomen benoeming van president Desi Bouterse als hoofdverkenner van de Boy Scouts. Bouterse om een reactie gevraagd, zei aan journalisten dat hij "geen boodschap heeft aan kleinzielige dingen. Als de vorige hopman er niet blij mee is, moet hij zijn uniform en pet bij mij inleveren".

Bouterse zei dat hij als kleine jongen ook lid was van de padvinderij. Hij vindt het een goede organisatie waar jongeren veel leren en hen discipline wordt bijgebracht. De Boy Scouts, onder leiding van hoofdcommissaris Humphrey Schurman, heeft het staatshoofd gevraagd om de functie van chief scout te vervullen. Het gaat om een verzoek van de totale padvinderij. In de samenleving is er veel kritiek geleverd op deze stap van de Boy Scouts.

Het is een gebruik
De president merkt op dat de leiding van de Boy Scouts hem uitgelegd heeft dat het gaat om een gebruik waarbij presidenten de functie van beschermheer hebben. "Waarom zou ik dat dan niet aanvaarden als het qualitate qua is", merkte Bouterse op. "Ach, sommige politici moeten dingen blijven zoeken, anders vergeet men dat ze bestaan", zei Bouterse.

Eerder is deze erefunctie vervuld door gouverneur en eerste president van het land, Johan Ferrier. Daarna vroeg hoofdcommissaris Baltus Oostburg de toenmalige president Venetiaan om deze functie te bekleden. Schurman heeft namens de padvinderij Venetiaan vorig jaar gevraagd om zijn functie ter beschikking te stellen, omdat hij geen president meer is. Dit is niet goed aangekomen bij Venetiaan, die vindt dat Bouterse, die terechtstaat voor meervoudige moord, geen voorbeeldfiguur is en niet in aanmerking komt hiervoor. Volgens Venetiaan zou deze functie niet bestemd zijn voor slechts presidenten. De leiding van de Boy Scouts toont met de statuten in de hand aan dat de functie van hoofdverkenner "aan de hoogste gezagsdrager van Suriname" kan worden aangeboden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May