President Morsi lapt ultimatum aan zijn laars
02 Jul 2013, 10:30
foto
Egypte is al dagen het toneel van massale protesten. (Beeld: BBC)


De Egyptische president Mohammed Morsi verwijt het leger dat hij verwarring sticht door een ultimatum te stellen. Het leger heeft Morsi gisteren 48 uur de tijd gegeven om een compromis te sluiten met de oppositie.

Morsi dreigt in een verklaring dat hij zelf maatregelen zal treffen. Hij heeft gezegd dat hij zich vasthoudt aan zijn eigen plan om het land te herenigen. Het Egyptische staatshoofd vindt dat hij vooraf niet op de hoogte was gesteld van het ultimatum. “De president gaat verder op zijn gekozen weg (...) ongeacht verklaringen die de verdeeldheid onder de mensen groter maken."

De president zou gisteren een gesprek hebben met legerleider Abdel Fattah al-Sisi over het ultimatum. Al-Sisi heeft de massale protesten van zondag omschreven als "ongeëvenaard" en "glorieus". Zijn bijval leek een punt te markeren waarop het leger zich, na een lange periode van betrekkelijke afzijdigheid, weer met de politiek bemoeit.

Ontslag ministers
Intussen heeft minister Mohamed Kamel Amr van Buitenlandse Zaken zijn ontslag bekendgemaakt, meldt het staatspersbureau Mena. Ten minste vijf andere ministers zijn hem voorgegaan. Sinds de protesten van zondag hebben minimaal vijf leden van het kabinet van Morsi hun ontslag aangevraagd.

De ministers van Communicatie, Justitie, Milieu, Toerisme en Waterbeheer hebben er de brui aan gegeven. De gouverneur van de aan het Suezkanaal grenzende provincie Ismailia, zou eveneens volgens Mena zijn opgestapt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May