Nickerie roept op tot eenheid bij viering 'keti-koti'
01 Jul 2013, 20:30
foto
De groep uit Apoera in traditionele klederdracht.


In Nickerie is bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij de nadruk gelegd op eenheid tussen de bevolkingsgroepen. "Wij zijn allemaal nazaten van slaven en immigranten. Als wij de boodschap van de president hadden begrepen om de handen in elkaar te slaan en werken aan de opbouw van dit land, waren wij een stukje verder", zegt districtscommissaris (dc) Wedperkash Joeloemsingh.

De dc merkt op dat 150 jaar 'keti-koti' een dag is "waarop we een moment stil moeten staan en ons bezinnen. Het volkslied zegt 'hoe wij hier ook samen kwamen'. Alle bevolkingsgroepen op de Indianen na, zijn hier naartoe gekomen. "Op dagen zoals vandaag dringt het tot bepaalde van de mensen door dat wij met zijn allen voor de opbouw van ons land verantwoordelijk zijn".

Grote ketting vormen
Parlementariër Refano Wongsoredjo (Mega Combinatie/KTPI) vraagt zich af wat er nu moet gebeuren met de 'keti' die al 150 jaar terug is gebroken en nog steeds voelbaar is. Hij zegt "met z'n allen die ketting te maken om als één geheel verder te gaan, zodat wij niet meer in hokjes verdeeld zijn en zo het land helpen opbouwen".

Voorzitter van Stichting Chandenie, Kaulesar Matai, mocht van de organisatie een bloemstuk leggen bij het borstbeeld van de politieke leider Jagernath Lachmon. Matai vindt het een bijzonder gebaar om ook voor deze Nickeriaan tijdens de 1 juli viering een bloemetje te plaatsen. Zijn verdiensten liegen er niet om; hij heeft volgens Matai heel veel voor het land en ook voor Nickerie gedaan. Matai zegt dat hij ook voor de groepen heeft gestreden die in een onderdrukte positie zaten.

Volksvertegenwoordigers niet aanwezig
Igion Koulen, voorzitter van de 1 juli viering 150 jaar keti koti Nickerie, is tevreden met de participatie. Er zijn inheemse groepen uit Apoera en Wageningen naar Nieuw Nickerie gekomen om samen met de andere bevolkingsgroepen deel te nemen aan de prodowaka naar de verschillende monumenten om een bloemetje te plaatsen. Hij gaf aan dat alleen assembleelid Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) zich heeft afgemeld, omdat hij niet in het land is. Hij heeft behalve Wongsoredjo geen andere parlementariër gezien. Ook de regionale volksvertegenwoordigers waren uitgenodigd om mee te participeren.

De activiteiten begonnen vandaag met een dankdienst in de EBG-kerk. Daarna hield de commissie 1 juli viering de traditionele optocht langs de monumenten van Hindostaanse en Javaanse immigratie. De optocht begon bij het Roblesplein en werd tegen 13.00 uur beëindigd bij Eve’s place, waar er een braderie werd gehouden. Het feest wordt nog voortgezet met een optreden van een Coroniaanse band.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May