RGD-Artsen Collectief heeft geen vertrouwen in LMSZN
28 Jun 2013, 01:00
foto


Artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD-Artsen Collectief Nickerie) hebben geen vertrouwen meer in het dokter Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN). De essentiële pijlers: respect voor elkaar, vertrouwen en ondersteuning, ontbreken. Het Collectief heeft dit vastgelegd in een brief aan algemeen directeur Antoine Elias.

Acht RGD-artsen hebben de brief aan de leiding van het ziekenhuis ondertekend. Zij stellen dat er al jaren sprake van is dat "heel wat medisch-technische zaken misgaan". Het Collectief merkt op dat de RGD-artsen erger hebben kunnen voorkomen, zodat de gezondheid en welzijn van de patiënt gewaarborgd kon worden. Zo zijn levens bespaard geworden, zeggen de medici.

Geen medewerking
"Als verantwoordelijke artsen willen wij het gezondheidszorgsysteem bewaken, bevorderen en waarborgen. In dit verband hebben wij vele malen geprobeerd de samenwerking met het LMSZN te verbeteren. Het zijn deze medisch-technische issues die wij met uw bestuur hebben willen bespreken, echter zonder enige medewerking van het LMSZN. Als gevolg hiervan vragen wij ons af of er überhaupt nog sprake is van een samenwerking.

De artsen werken de punten waarover ze vallen uit in de brief. Er is geen wederzijds respect. Er moet volgens het Collectief op basis van gelijkwaardigheid gewerkt worden. De artsen wijzen er op dat een verwijsbrief van hen serieus in behandeling moet worden genomen, want een patiënt wordt niet onnodig naar het ziekenhuis verwezen. De artsen menen dat er geen ondersteuning is, waardoor een goede wisselwerking, waarbij het belang van de patiënt centraal dient te staan, ontbreekt. Gebrek aan transparantie tussen het Collectief en de specialistengroep is ook een heikel punt.

Specialisten moeten capabel zijn
De artsen zeggen dat ze er op moeten kunnen vertrouwen dat de specialisten capabel zijn. Indien een specialist wordt aangenomen, moet deze eerst onder toezicht begeleid en getraind worden door gevestigde specialisten in Suriname. Er moet een akte van bevoegdheid worden verstrekt door de Registratie Commissie. Dit gebeurt, nadat de medische achtergrond van een aan te nemen specialist grondig is onderzocht.

"Een EHBO-arts kan een patiënt met verwijsbrief niet zonder specialistische behandeling wegsturen. De medische staf binnen het LMSZN moet werken volgens het voorgeschreven beleid. Elke verwijsbrief moet serieus worden genomen." Intussen blijkt dat Elias het Collectief heeft uitgenodigd voor een onderhoud. De artsen stellen dat ze voorlopig niet kunnen ingaan op de uitnodiging. Zij verwijzen naar deze brief die gericht is naar de leiding van het ziekenhuis, met kopieën naar diverse instanties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May