Bouterse benadrukt samenwerking op vredesplatform
27 Jun 2013, 11:05
foto


De groeiende vraag naar goederen en diensten van de middenklasse, in combinatie met de behoeften van de armste sectoren in de samenleving, vormen een potentiële bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. “We vinden dat de internationale veiligheid verder wordt aangetast door nieuwe fenomenen in onze internationale betrekkingen.” President Desi Bouterse heeft in Beijing, China het Wereld Forum voor Vrede vanmorgen toegesproken.

Het staatshoofd is de hoofdspreker geweest op de bijeenkomst waar hij het heeft gehad over ‘Samenwerking leidt tot minder oorlogen'. Terrorisme is één van de meest controversiële onderwerpen van de moderne tijd die op een zeer substantiële wijze van invloed is op het dagelijks leven. De trends van de culturele en etnische conflicten, als gevolg van religie, zijn uitgegroeid tot een toenemende bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Met de financiële crisis en schaarste in de zwaar getroffen ontwikkelde landen, is er een tendens naar etnische vijandigheid en conflict, die een ernstig gevaar vormt voor de nodige vreedzame co-existentie van culturele en etnische groepen.

Dit zijn volgens president Bouterse enkele factoren die zich hebben gemanifesteerd als nieuwe uitdagingen. Hij noemt ook de gebrekkige werking van de verschillende internationale instellingen, wat vaak resulteert in de goedkeuring van gewelddadige interventie en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van staten. “Dat is contraproductief en een bedreiging voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid.”

Basisconcept
Het staatshoofd heeft ook zijn ideeën over een weg voor uitgedeeld met het forum. Hij vindt het belangrijk dat er steeds meer mensen “op onze planeet bewust worden van het feit dat - als een zaak van het geboorterecht – wij alles moeten delen wat deze planeet te bieden heeft.” Voor Bouterse moet dit basisconcept een ieder de omgeving waarin we overleven als mens laten begrijpen en respecteren.

“Het concept van delen brengt de constante behoefte aan dialoog en begrip tussen en binnen landen. Het is een enorme uitdaging, die meer zal vereisen van ontwikkelde landen om te beseffen dat samenwerking nodig is om een noodzakelijk kader te creëren voor de gelijkheid van macht en besluitvorming.” Hij voegt er aan toe dat hetzelfde geldt voor de overdracht van wetenschap en technologie aan minder ontwikkelde landen om financiële zekerheid tot stand te brengen voor iedereen.

“Veiligheid en duurzame ontwikkeling kan alleen worden bereikt als we het beginsel van gelijkheid van alle mensen op deze planeet aanvaarden”, zo verduidelijkt president Bouterse zijn punt. Verder moeten we het principe van onderlinge afhankelijkheid van verenigingen op regionaal en internationaal niveau accepteren. We moeten volgens het staatshoofd eveneens aanvaarden dat alle naties – groot en klein- zich kunnen ontwikkelen.
pdf-icon.gif Speech_D.D_._Bouterse_World_Peace_Forum_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May