Comité wil mediaregulering voor bescherming kinderen
27 Jun 2013, 05:00
foto
Het Jeugdjournaal zit ook in het Comité Kindvriendelijke Media Suriname.


Verschillende organisaties die zich inzetten voor ‘schone media’ in Suriname, hebben zich gebundeld in het Comité Kindvriendelijke Media Suriname (KMS). Het comité wil classificatie van de programma’s door deskundigen, subsidie voor kindvriendelijke mediaproducties en voorlichting over de gevolgen van negatieve mediabeïnvloeding. Een Facebook pagina, een telefoonlijn voor Kindvriendelijke Media in Suriname en mediawetgeving ter bescherming van het Surinaamse kind behoren ook tot de actiepunten.

De organisaties waaronder KidzTori, Stichting Projekten, TAS, het Jeugdjournaal en Stichting Weid Mijn Lammeren, zijn bezorgd over de vele kindonvriendelijke programma’s vol geweld, immoraliteit en vrouwonvriendelijke denkbeelden, die worden uitgezonden. “Door het grote aantal televisie,- en radiostations is strikte regelgeving meer dan ooit een absolute noodzaak", schrijft Gloria Lie Kwie Sjoe van Stichting Weid Mijn Lammeren namens de organisatie.

Het comité wil dat programma’s die ongeschikt zijn voor kinderen niet overdag of vroeg in de avond worden uitgezonden. Media dienen rekening te houden met jonge kijkers en luisteraars. In 2009 heeft Stichting Weid Mijn Lammeren in Paramaribo en Nickerie meer dan 20.000 handtekeningen ingezameld met het verzoek om schone media in Suriname. Verder is er ook een televisiedebat geweest waarbij de toenmalige VRTS-voorzitter Werner Duttenhofer heeft verklaard dat de VRTS uitziet naar een Mediawet en media regulering. “Helaas moeten wij vandaag concluderen dat de wijze waarop sommige media op bepaalde tijden omgaan met de bescherming van het Surinaamse kind, nog steeds absoluut onaanvaardbaar is”, schrijft Lie Kwie Sjoe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May