Regering trekt Self Reliance aan voor Nationaal Zorg Stelsel
26 Jun 2013, 06:00
foto


De regering gaat met Self Reliance in zee om het Nationaal Zorg Stelsel - zo gaat de Algemene Zorg Verzekering nu heten - uit te voeren. Dit gaat gedeeltelijk per 1 juli in. Alle kinderen tot zestien jaar en seniorenburgers vanaf zestig zullen worden verzekerd.

Starnieuws verneemt dat waarnemend president Robert Ameerali dinsdag een onderhoud hierover had met de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR). Manodj Hindori, voorzitter van de NZR, om meer informatie gevraagd, zegt dat hij in dit stadium niet kan uitweiden over deze kwestie. Hij geeft zijn persoonlijke mening.

Verzekering noodzakelijk
Hindori, die algemeen directeur is van het St. Vincentius Ziekenhuis, zegt dat hij het een goede zaak vindt dat de algemene verzekering eindelijk ingevoerd wordt. Iedere Surinaamse burger is dan verzekerd van een basispakket aan gezondheidszorg. "De betaalbaarheid van het stelsel is vaak de grote discussie. Het schijnt dat de regering nu geld heeft vrijgemaakt hiervoor. Of de financiële middelen van de Staat toereikend zijn om alles te bekostigen, kan ik niet beoordelen, maar blijkbaar heeft men daar wel vertrouwen in", stelt Hindori.

De regering heeft, na een openbare aanbesteding, voor Self Reliance gekozen. Deze verzekeraar zal de betalingen aan dienstverleners verrichten. Deze groep verzekerden gaat een speciaal pasje krijgen, waarmee zij bij alle dienstverleners die een overeenkomst hebben met de verzekeraar, terecht kan. "Voor de on- en minvermogenden betekent dit dat zij veel meer keus zullen hebben en niet alleen maar op overheidsinstanties hoeven terug te vallen. Dit betekent een grote vooruitgang voor deze groep", meent Hindori.

Reële tarieven afspreken
De ziekenhuizen zullen verder moeten dealen met Self Reliance over de te hanteren tarieven. "Zolang de ziekenhuizen reële tarieven kunnen afspreken met deze particuliere verzekeraar, heb ik geen moeite met dit systeem. Het is bekend dat de overheidsverzekeraars Staatsziekenfonds en Sociale Zaken al jarenlang ligdagtarieven hanteren die ver onder de kostprijs liggen. Hopelijk zal met de particuliere verzekeraar over reële tarieven kunnen worden onderhandeld", stelt de ziekenhuisdirecteur.

De komende maand zal duidelijkheid moeten brengen hoe het stelsel uitgevoerd zal worden en hoe de betalingen gaan lopen. In januari 2014 zal het pakket worden uitgebreid naar alle Surinamers. "Waar er wel rekening mee gehouden moet worden is dat on- en minvermogende patiënten, die voorheen alleen in overheidsziekenhuizen terecht konden, straks ook naar de particuliere ziekenhuizen verwezen kunnen worden. Dit kan mogelijk een verschuiving van de patiëntenstromen met zich meebrengen. Verder kan je krijgen dat mensen die nu een eigen verzekering hebben afgesloten gaan proberen mee te liften met het gratis zorgstelsel en hun eigen verzekering gaan stopzetten", merkt Hindori op. Hij hoopt niet dat er "een verhoogde consumptie van zorg door de consument komt, zeker in het begin, omdat mensen nogal de neiging hebben meer te gaan consumeren als het allemaal gratis wordt aangeboden. Het is dus zaak om verspilling tegen te gaan en efficiëntie te blijven bevorderen".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May