Fakkeloptocht ter herdenking strijd voorouders tijdens slavernij
01 Jul 2010, 11:25
foto


Menig voorbijganger kijkt vreemd op van de ruim vijftig personen, die rond middernacht met fakkels door de straten van de binnenstad lopen. Nieuwsgierigen stoppen om de groep gade te slaan. Het zijn de lichtjes van de fakkels en de luide psoko-psalmen (klaag- en troost liederen uit de slavernij) die de aandacht trekken. Het gezang wordt steeds intenser. De deelnemers zijn voornamelijk in blauw wit gestoken. Het is de fakkelprocessie van de Afro-Surinaamse organisatie Feti Fu Wini.

Voor de derde achtereenvolgende keer wordt deze loop gehouden vanuit het Kodjo, Mentor en Present plein (Heiligenweg),waar enkele korte rituelen plaatsvinden, naar het standbeeld van Kwakoe, op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat. “Met deze processie willen we aangeven dat we de bigi sma’s (voorouders) die ons zijn voorgegaan tijdens de slavernij en bloed vergoten hebben herdenken, want daaruit moeten we kracht putten om er beter van te worden”, zegt Kortencia Sumter-Griffith ondervoorzitter van Feti Fu Wini. De kleurkeuze van de kleding is niet zozeer bedoeld om aan te geven dat er gerouwd wordt maar als blijk van medeleven.

Omdat het gebied rondom de Heilige Weg de plek is waar de slaven het land binnenkwamen, heeft de organisatie ervoor gekozen om die plek als vertrekpunt te kiezen. Maar omdat de geschiedenis aangeeft dat Kodjo, Mentor en present op die plek levend zijn verbrand. Bij Kwakoe aangekomen, blijkt dat de omgeving weer vervuild is door zwervers. De organisatie had in de vooravond nog alles opgeruimd. Toch wordt Kwakoe omhangen met een kamisa en een pangi als blijk van waardering.

De opkomst is matig, maar de organisatie is dik tevreden. “Er zijn tal van activiteiten en de regen heeft een rol gespeeld. God zegt niet wanneer je een grote schare hebt, maar juist een kleine die de boodschap begrijpt en het verder verkondigt”, zegt de ondervoorzitter. Het uiteindelijk doel is dat de Afro-Surinamers bewust worden van hun geschiedenis en die vanuit een Surinaams perspectief gaan bekijken.

Armand Zunder, de voorzitter van Un Bundru (overkoepelend orgaan van Afro- Surinaamse organisaties) pleit voor herstelbetalingen voor de mensenrechten schendingen tijdens de slavernij, die Nederland grote winsten opleverde. In zijn recente publicatie, ‘Herstelbetalingen’ wordt het bedrag door Zunder op minimaal 50 miljard euro geschat. De publicatie zal vandaag aan president Ronald Venetiaan en vice- president Ramdien Sardjoe overhandigd worden op het presidentieel paleis.

(Sharon Crawford)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May