Granman Forster moet kiezen óf alleen verder gaan
24 Jun 2013, 19:20
foto
Kapiteins en basja's van de Paramaccaanse gemeenschap tijdens een persconferentie bij 't Vat.


Kapiteins en basja's van de Paramaccaanse gemeenschap willen dat hun granman, Samuel Forster, voor eens en voor altijd duidelijkheid geeft. Of hij kiest voor Hendrik Babel en Marino Pansa óf hij luistert naar zijn volk, dat wordt vertegenwoordigd door de kapiteins en basja’s.

Tien kapiteins en basja's van de Paramaccaanse gemeenschap hebben maandagmiddag een persconferentie belegd. Kort daarvoor hadden de binnenlandse gezagdragers een onderhoud met minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling en de assembleeleden, Marinus Bee en Walther Bonjasky van de A Combinatie.

Duidelijkheid gewenst
De kapiteins en basja’s hebben Betterson meegedeeld dat zij gesprekken voeren met granman Forster, over wie namens de Paramaccaanse gemeenschap mag gaan onderhandelen met Surgold, die in Paramaccaans gebied goudwinningsactiviteiten gaat ontplooien. Hiervoor hebben Surgold (een samenwerking tussen de Suralco en goudmaatschappij Newmont) en de Staat Suriname een deal gesloten die is goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

De kapiteins en basja’s hebben de bewindsman ook aangegeven dat zij nog altijd staan achter een eerder door de granman benoemde commissie, onder leiding van Adriaan Adawde, die de gesprekken met Surgold namens de stam moet voeren. Die commissie is echter met een deurwaardersexploot enkele maanden geleden teruggeroepen door Forster. De gezagsdragers stellen dat de granman de deurwaardersexploot moet intrekken óf ervoor moet kiezen verder te gaan met Pansa en Babel. Het tweetal wordt overigens door de kapiteins en basja’s opgeroepen zijn activiteiten te staken en zich aan te sluiten bij de rest van de Paramaccaanse gemeenschap.

Misbruik gemaakt
Pansa en Babel worden door de kapiteins en basja’s wel erkend als Paramaccaners, maar niet als vertegenwoordigers van de stam. Ook zouden zij nergens voorkomen binnen het traditioneel gezag. Volgens de gezagsdragers hebben Pansa en Babel misbruik gemaakt van de ‘toestand’, waarin de granman verkeert en hem zo ver gekregen dat die de commissie Adawde heeft teruggeroepen. Over wat bedoeld wordt met de uitspraak ‘granman no de so honderd’ (de granman is niet helemaal in orde… red.), kon geen afdoend antwoord worden gegeven.

Adawde die ook aanwezig was bij 't Vat, maar niet deelnam aan de persconferentie, zegt aan Starnieuws te betreuren dat zaken zo verlopen. Hij wil nog altijd, zoals de kapiteins en de basja’s wensen, met zijn commissie de gesprekken voeren met Surgold. “Maar een deurwaardersexploot, daar ga je niet zomaar aan voorbij, dus moet die kwestie eerst worden opgelost", zegt hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May