Gajadien: OM moet optreden bij roof natuurlijke hulpbronnen
25 Jun 2013, 01:00
foto
Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de natuurlijke hulpbronnen van het volk niet beschermt. Hij stelt dat door invloedrijke exponenten roof plaatsvindt, zonder dat er wordt opgetreden. Ook de Rekenkamer en de Centrale Landsaccountantsdienst doen hun werk niet naar behoren.

Gajadien heeft de namen en bedrijven die concessies hebben gekregen in de 'area of interest' van Surgold en Iamgold op een rijtje gezet. Dit heeft hij ook gedaan met de houtconcessies die verstrekt zijn. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de concessies (53%) in handen is van buitenlanders. De parlementariër merkt op dat de vergunningsverstrekkers en de ontvangers met elkaar samenspannen. Onder valse voorwendselen worden vergunningen aangevraagd en verstrekt. Er wordt handel gedreven met de natuurlijke hulpbronnen, meent Gajadien. Daarom vindt hij dat het OM moet ingrijpen.

Strafbaar stellen
Het OM zou de natuurlijke rijkdommen van dit volk moeten beschermen en personen die misbruik maken van de wettelijke bevoegdheden, strafbaar moeten stellen, vindt het assembleelid. "Het kan niet zo zijn dat iemand mijnbouwrechten vraagt conform onze Mijnbouwwet, die ook krijgt en vervolgens deze rechten overzet of verkoopt aan een N.V. Dit is strafbaar in een geciviliseerde samenleving. Zo'n minister, die de verantwoordelijkheid draagt, moest allang achter slot en grendel geplaatst worden. In een brief aan president Desi Bouterse heeft Gajadien vragen gesteld over de verstrekte concessies, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

Het assembleelid meent dat het publiek geheim is dat de familie Bouterse betrokken is bij Sarafina N.V. Dit bedrijf heeft naast mijnbouwrechten binnen het gebied van interesse van Surgold, ook in andere delen van het land mijnbouwrechten gekregen. Het verstrekken van concessies is niet alleen voor Sarafina N.V. in strijd met de Mijnbouwwet gebeurd, maar is voor tientallen andere bedrijven het geval.

U kunt de lijst van concessies met namen van eigenaren en de bedrijven hier downloaden.
pdf-icon.gif Goudconcessies.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May