Welzijn: Surinamers en Chinezen kunnen samen investeren
25 Jun 2013, 02:30
foto
De Surinaamse delegatie onder leiding van president Desi Bouterse krijgt een rondleiding in het hypermodern bedrijf Broad Home Industrial Co.


Toppers van het Surinaamse bedrijfsleven zijn onder de indruk van het Chinese bedrijf, Broad Home Industrial Co. Dit bedrijf, gevestigd in Changsha, is van plan om eind van dit jaar te beginnen met een hypermoderne fabriek in Suriname. Ruim 25 ondernemers brachten samen met president Desi Bouterse en gezelschap een bezoek aan dit bedrijf en kregen een rondleiding.

Broad Home Industrial fabriceert betonnen panelen voor de woningbouw. "Het is een zeer modern (robot besturing en bijzonder accuraat) bedrijf waarin tientallen betonnen muren per uur, inclusief hyper moderne isolatie worden klaargemaakt", vertelt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Suriname Business Forum vanuit de Volksrepubliek China aan Starnieuws.
Het gaat om echte betonnen muren die volgens internationale standaarden bestand zijn tegen stormen en harde winden. Met deze panelen kan met behulp van een simpele hijskraan binnen twee tot zes weken een woning sleutelklaar afgebouwd zijn. De delegatieleden, die deel uitmaken van het presidentiële gezelschap, mochten een aantal woningen en gebouwen bezichtigen die volgens deze methode met robotten zijn opgezet.

Inspelen op mogelijkheden
Welzijn zegt dat het voor het bedrijfsleven belangrijk is om te weten op welke wijze ondernemers door eventuele partnerschap/joint venture mee kunnen participeren in de op te zetten fabriek. Ook de toelevering van grondstoffen (betonijzer, cement, steenslag, zand) is aan de orde geweest.

Surinaamse ondernemers hebben op dit stuk veel huiswerk meegekregen "aangezien de productieaantallen van deze nieuw op te zetten onderneming een hogere productiviteit van Surinamers zal vereisen". Ook de export van geprefabriceerde producten naar de regio is tijdens de besprekingen aan de orde gekomen.

Enorme mogelijkheden
De delegatie is maandag ontvangen door het management van Reagle Commercial Technology - een onderneming die sinds 2006 tot heden de snelste groei binnen China heeft meegemaakt. De onderneming is in diverse sectoren actief waaronder mijnbouw, landbouw en recreatie. De Surinaamse delegatie is ontvangen op een Golf Course en Bamboo garden. Welzijn zegt dat de directie van
deze onderneming ook geïnteresseerd is om in Suriname dergelijke activiteiten uit te voeren. De mogelijkheden zullen verder worden uitgewerkt voor investeringen in Suriname en de regio.

"Ik vind het belangrijk dat het bedrijfsleven actiever gaat participeren waardoor het werkelijk Surinaams aandeel in de op te zetten bedrijven wordt vergroot. Onze ondernemers moeten bereid zijn om in het risico van de op te zetten bedrijven te delen. Hiervoor zal het vertrouwen van buitenlanders (Chinezen en anderen) in onze bedrijven worden verhoogd en kunnen Surinamers daadwerkelijk meeprofiteren in de winst. Wij hopen met de realisatie hiervan de integratie van de nieuwe Chinezen te bevorderen en ook dat Surinamers daar waar mogelijk in productieve projecten kunnen participeren waardoor de onderlinge handel kan groeien in wederzijds voordeel", zegt Welzijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May