President Zuma:’Toestand Mandela kritiek'
23 Jun 2013, 22:15
foto
Nelson Mandela's gezondheidstoestand is kritiek. (Foto: AP)


De gezondheidstoestand van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is de voorbije 24 uur kritiek geworden. Dat heeft president Jacob Zuma vanavond bekendgemaakt. De 94-jarige Mandela ligt sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria. Zuma roept het land en de wereld op, te bidden voor 'Madiba'.

Zuma bezocht Mandela vanavond samen met ondervoorzitter van de partij ANC, Cyril Ramaphosa, in het ziekenhuis. Het medische team deelde hen mee dat zijn gezondheidstoestand kritiek is geworden. "De dokters doen alles wat ze kunnen om zijn toestand te verbeteren en te verzekeren dat Madiba goed verzorgd wordt en comfortabel is", aldus Zuma in een persbericht. "Hij is in goede handen."

Volgens eerdere berichten functioneren Mandela's lever en nieren nog op 50 procent en heeft hij inmiddels verschillende operatieve ingrepen ondergaan. Hij zou zijn ogen al dagenlang niet meer hebben geopend en niet meer reageren op de buitenwereld. Officieel is niet meer bekend dan dat Mandela herstellende is van een chronische longontsteking

Longontsteking
Mandela werd op 8 juni naar het ziekenhuis in Pretoria overgebracht voor die longontsteking. De ziekenwagen kreeg onderweg echter motorpech. Zuma verduidelijkt in het persbericht dat de dokters verzekerden dat de gezondheidstoestand van Mandela niet in gevaar kwam, meldt het persbureau Belga.

"Er waren zeven dokters in het konvooi die de hele tijd de situatie volledig onder controle hadden. Hij kreeg deskundige medische zorg", luidde het nog. De dokters ontkenden ook de mediaberichten dat Madiba een hartstilstand kreeg. "In die berichten zit geen waarheid."

Gisteren nog deelde de woordvoerder van Zuma mee dat de oud-president in een "ernstige" maar "stabiele" toestand verkeerde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May