World Peace Forum is platform voor wereldstrategen
23 Jun 2013, 15:00
foto
De toen nog Chinese vicepresident Xi Jinping, nu president, tijdens zijn openingstoespraak tijdens het World Peace Forum 2012 in Beijing (Foto/Xinhua)


Het World Peace Forum (WPF) houdt op 27 en 28 juni zijn tweede jaarlijkse vergadering aan de Tsinghua Universiteit in China. President Desi Bouterse in keynote spreker op deze wereldbijeenkomst. Voor zijn vertrek naar China merkte het staatshoofd op dat het misschien niet veel zegt in Suriname, maar het betekent veel in de wereld. Zijn boodschap aan de wereldgemeenschap zal zijn: 'Samenwerking leidt tot minder oorlogen'.

Het WPF is in 2012 opgericht. Als gastheer treden op de Tsinghua University en het Chinese instituut van Buitenlandse Zaken. Het WPF is het eerste internationale veiligheid forum op hoog niveau dat een Chinees instituut organiseert.

Het forum wordt jaarlijks gehouden aan de Tsinghua Universiteit met als doel wereldstrategen een platform te bieden om internationale veiligheidskwesties te bespreken, hoe om te gaan met mondiale of regionale bedreigingen van de veiligheid, met de internationale veiligheidssamenwerking en hoe duurzame vrede te versterken.

Internationale veiligheid
Anno 2013 blijven de mondiale en regionale veiligheidsvraagstukken complex en uitdagend. De internationale gemeenschap is in toenemende mate bezorgd over de houding en daden van China op het gebied van internationale veiligheid.
Daartoe zal het 2013 World Peace Forum zich richten op de internationale veiligheid trends, innovatieve benaderingen van de handhaving van de internationale veiligheid, internationale veiligheidsgebieden van samenwerking, en de ontwikkeling van de internationale veiligheidsrelaties met diepgaande discussie. China verwacht dat het aantal deelnemers aan het WPF dit jaar veel meer zal zijn. Hij ziet ook veel meer landen en regio’s meedoen.

De Chinese vicepresident Li Yuanchao zal het forum op 27 juni toespreken. Behalve president Bouterse zal ook het staatshoofd van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma het WPF bijwonen. Ook een aantal voormalige buitenlandse politici zal deelnemen, vertelde een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het thema van het WPF 2013 is: ‘Internationale Veiligheid in een veranderende wereld: vrede, ontwikkeling, innovatie.

Win-winsituatie
Vorig jaar sprak de huidige Chinese president, toen vicepresident, Xi Jinping het forum toe. Hij had toen een oproep gedaan aan alle landen om zich gezamenlijk in te spannen om de uitdagingen in de regionale veiligheid aan te gaan en harmonie en stabiliteit in de wereld te creëren.

Alle landen in de wereld zou coöperatief, innovatief en verantwoordelijk moeten zijn en zich gezamenlijk moeten inzetten bij het nastreven van een win-winsituatie, betoogde Xi. Hij stelde voor dat de internationale veiligheid moet worden bereikt door gemeenschappelijke ontwikkeling, gelijkheid, wederzijds vertrouwen, dialoog en samenwerking, en innovatie in de beveiliging op het wereldtoneel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May