President Brazilië kondigt reeks hervormingen aan
23 Jun 2013, 03:30
foto
President Dilma Rousseff heeft betere openbare diensten beloofd en opgeroepen tot dialoog in een poging de landelijke protesten te beëindigen.


De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een reeks hervormingen aangekondigd in een poging om de landelijke massaprotesten te beëindigen. Het land is al dagen het toneel van demonstraties tegen het slecht openbaar vervoer de gezondheidszorg, corruptie en de miljarden dollars die worden besteed aan de voorbereidingen van de Wereldkampioenschappen (WK). De rust is ondanks de aankondigingen niet teruggekeerd.

In een televisietoespraak zei ze dat ze de verplichting heeft om te luisteren naar de stemmen op straat, maar dat dialoog nodig is na de bijna twee weken van massale protesten. Rousseff zei dat haar regering een nationaal plan voor het openbaar vervoer in de steden zou creëren. Een tariefsverhoging van de bus- en metro tarieven was de druppel in veel steden om de straat op te gaan.

Ze heeft ook haar steun herhaald voor een plan om alle olie-inkomsten te investeren in het onderwijs. Ze heeft eveneens beloofd om buitenlandse artsen in te zetten in gebieden waar het ontbreekt aan doctoren. Het staatshoofd heeft toegezegd om de orde op straat te handhaven, ze voordeelde echter het geweld en vandalisme die de grootste protesten in 20 jaar in het land hebben ontsierd.
"Ik ga voor een ontmoeting met de leiders van de vreedzame protesten, ik wil instellingen die transparanter zijn, die beter bestand zijn tegen wangedrag," zei Rousseff. "Het is burgerschap en niet de economische macht die eerst moet worden gehoord."

Toenemende druk
"We moeten zuurstof toedienen aan ons politiek systeem ... en deze transparanter te maken." De toespraak van de president was kort maar vol bijzonderheden.

Rousseff wordt geconfronteerd met toenemende druk over de kwaliteit van de openbare dienstverlening en de hoge kosten van de organisatie van de WK.
Naar schatting hebben 1,25 miljoen mensen deelgenomen aan ongeveer 80 demonstraties in het hele land. De protesten in het land met 194 miljoen mensen blijven in kracht toenemen.

In Rio de Janeiro heeft de politie traangas afgevuurd op ongeveer 300.000 demonstranten in de buurt van het stadhuis. Een groep demonstranten gooide met stenen en de politie probeerde hen uiteen te drijven. Er zijn minstens twee doden en 40 gewonden gevallen tijdens de botsingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May